Kárpátaljai mobilis hallgatók identitástudatának vizsgálata a Nemzetközi Előkészítő Intézet példáján - Kovács Klára; Pallay Katalin; Поллоі Каталін (Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., 2019)
A tanulmány a magyarságtudat, a szülőföld iránti elköteleződés és a hallgatói célú mobilitás kapcsolatát mutatja be. Jelen írásban a kárpátaljai mobilis hallgatókra fókuszálunk. A szülőföld iránti elköteleződés, illetve magyarságtudat fontos szerepet játszanak egy mobilis hallgató végleges letelepedésében. A kárpátaljai magyarság önazonosságában tetten érhető egyfajta regionális tudat, hiszen a válaszadók többsége a régiót jelölte hazájaként. Az önmeghatározó identitás kategóriák közül leggyakrabban kárpátaljai magyarként, magyarként definiálták magukat az egykori hallgatók. A helyi magyarság identitását jelentős mértékben befolyásolja az iskolai végzettség szintje. A legnagyobb mértékben a felsőfokú végzettségű szülői háttérrel rendelkező egykori hallgatók körében magas a nemzeti tudat. A nemzeti identitáskritériumok közül a megkérdezettek legfontosabbnak a magyar önazonosságot, az anyanyelvet, a nemzeti hovatartozás vállalását, a nemzeti kultúrát, a magyar zászló tiszteletét tartják. A vizsgált személyek identitástudatának alakulásában fontos szerepet tölt be a vallás is. A vallásukat gyakorló fiatalok lényegesebbnek ítélik a magyar kultúra, magyar nyelv és állam iránti elköteleződést. A Magyarországon és külföldön letelepülők kevésbé kötődnek szülőföldjükhöz. Ezzel párhuzamosan magyarságtudatuk is csökken. Példaként említhető, hogy náluk kevésbé játszik szerepet a magyarságtudat szerves részét képező olyan alappillérek, mint az anyanyelv, magyar szertartási nyelvű egyházhoz való tartozás, nemzeti szimbólumok, illetve a szülőföldhöz való érzelmi, kulturális és politikai kötődés.

Abstract. We present the relationship between the homeland commitment and its relationships to mobility for study purposes. The survey compares the sense of national identity and commitment to motherland of Transcarpathian Hungarian students who attended the International Preparatory Institute. It compares those students who returned to Transcarpathia and former students who settled in Hungary or abroad. We examine the link between Hungarian consciousness, commitment to the homeland and student mobility. In this section we focus on the mobility of Transcarpathian students. The study found that academic mobility shows an increasing tendency in the case of those programs that cannot be studied in Hungarian in Transcarpathia. Furthermore, the study examines the sociocultural and demographic factors affecting these decisions. As a conclusion, the results and implications of the survey are presented.
Commitment to Motherland and Sense of National Identity among Former Transcarpathian Students of the International Preparatory Institute
https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2020/04/6.Kovacs_Pallay.2019.2.pdf
Keywords: mobilis hallgatók; identitás; Nemzetközi Előkészítő Intézet