A kárpátaljai magyar kisebbség nyelvmegtartásáról és gazdasági életképességéről a nyelvi tájkép tükrében - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézet, 2018)
A tanulmány nyelv és gazdaság összefüggésében vizsgálja Kárpátalja jellemzően magyarok lakta részeinek nyelvi tájképét. Azt mutatjuk be, hogyan jelenik meg a területen a nagy presztízzsel rendelkező világnyelv, az angol, illetve az egykori Szovjetunió közvetítő nyelve, az orosz. Bemutatjuk, hogy a gazdasági realitások miképp írhatják felül a kisebbségi közösség nacionalizmusát, illetve utalunk arra, hogy a nemzeti kisebbség nyelvmegtartását támogató nyelvpolitika nem lehet sikeres, ha nem jár együtt a gazdaság fejlesztésével. Hipotézisünk szerint ha többnyelvű környezetben javítani szeretnénk a kárpátaljai magyarok gazdasági helyzetén, akkor nyelv-oktatás az egyik olyan terület, ahová feltétlenül szükséges invesztálni.

Abstract. The study examines the linguistic landscape of the territories of Transcarpathia (Ukraine) which are mostly inhabited by Hungarians in the context of language and economy. It will be presented how economically prestigious world languages, English and Russian are displayed in this region. We show that economic realities suppress the nationalism of the minority int he linguistic land-scape. We note that the language policy in support of the language maintenance of the national minority can not be successful if it is not related to the development of the economy. If we want to improve the economic situation of the Hungarians of Transcarpathia in a multilingual environ-ment, the teaching of languages is one of the areas where it is necessary to invest.
Maintenance of minority languages and economic viability of minorities in the mirror of the Transcarpathian linguistic landscape
Keywords: nyelv és gazdaság; nyelvi tájkép; nyelvmegtartás; angol nyelv; orosz nyelv; Kárpátalja