Ukrajnai képesítési keretrendszer az új felsőoktatási törvény fényében - Vnukova Natália; Внукова Наталія; Vnukova Nataliya (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
A változások, melyek a felsőoktatási rendszerben történnek, a XXI. század kihívásaiból erednek, amelyek a fokozott agresszív külső behatásoknak, valamint a korlátolt társadalmi mobilitásnak tudhatóak be. A téma aktualitását a tudás alapú gazdaság fejlődésének változása indokolja, valamint a technológiai transzfer és a létfontosságú problémák megoldását célzó oktatásügy fejlődése határozza meg, ami egy kompetencia alapú eljárásra való átállást igényel. Ezen problémák megoldására került elfogadásra a Nemzeti Képesítési Keretrendszere (NKK) (Miniszteri Tanács 1341 sz. rendelete, 2011. nov. 23. lépett hatályba), valamint a hozzá kapcsolódó cselekvési terv. Az NKK jogrendszerbe való beépítése 2014-ben történt meg a felsőoktatásról szóló törvény elfogadása által.

Резюме. Зміни, які мають відбуватися в системі вищої освіти пов’язані з викликами ХХІ століття щодо проблем з фізичним виживанням внаслідок посилення агресивних дій, а також обмеженою соціальною мобільністю. Актуальність питання пов’язана із змінами у розвитку економіки знань, трансферу технологій та підвищення ролі освіти пропорційно можливості вирішення життєвих проблем – перехід на компетентністний підхід. Для вирішення завдань була прийнята Національної рамки кваліфікацій (НРК) (Постанова КМУ № 1341 від 23.11.2011г.) та Заходи до НРК (наказ МОНмолодьспорту та Мінсоцполітики № 488/225 від 20.04.2012) 2014 року відбулася імплементація положень НРК в закон України «Про вищу освіту».
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: Ukrajna; felsőoktatási törvény; Nemzeti Képesítési Keretrendszer (NKK); európai képesítési keretrendszer