A IX-X. századi magyar harcosok támadófegyverei - Tóth Emília; Товт Емілія (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2025)
Dolgozatom központi témája a honfoglalás kori magyar harcosok legjellegzetesebb támadó fegyvereinek – a reflexíj, szablya, fokos és lándzsa – vizsgálata, bemutatása. A kutatás célja ezeknek a fegyvertípusoknak a szerkezeti, technikai és kulturális elemzése, szerepük feltárása a korabeli hadviselésben. Hipotézisem szerint a magyar harcosok hadászati fölényét főként a távolsági fegyverek biztosították, miközben a közelharci eszközök is jelentős szerepet játszottak a harcmodorban. A kutatás során szakirodalmi és régészeti forrásokat elemeztem, s a kísérleti régészeti eredmények szintézisét is alkalmaztam. A dolgozat bemutatja az újabb kutatási eredményeket és rekonstrukciós megközelítéseket, kiemelve a fegyverek társadalmi státuszkifejező szerepét is. Eredményeim alátámasztják, hogy a fegyverek nemcsak harci funkcióval, hanem társadalmi jelentéssel is bírtak. A rekonstrukciók és új értelmezések révén árnyaltabb képet kaptunk a lovasnomád magyarság hadikultúrájáról.

Резюме. Центральною темою моєї дипломної роботи є дослідження та презентація найбільш характерної наступальної зброї угорських воїнів епохи завоювання батьківщини – складного лука, шаблі, списа та сокири. Метою дослідження є аналіз структурних, технічних та культурних характеристик цієї зброї та дослідження її ролі у війні того періоду. Моя гіпотеза полягає в тому, що військову перевагу угорських воїнів в основному забезпечувала зброя дальньої дії, тоді як зброя ближнього бою також відігравала значну роль у стилі ведення бою. Дослідження включало аналіз літературних та археологічних джерел, а також узагальнення результатів експериментальних археологічних досліджень. У роботі представлені результати останніх досліджень і реконструктивні підходи, а також висвітлено роль зброї як показника соціального статусу. Мої результати підтверджують, що зброя мала не лише бойову функцію, але й соціальне значення. Завдяки реконструкціям та новим інтерпретаціям отримано більш нюансовану картину військової культури кочових угорськіх воїнів.
Наступальна зброя угорських воїнів IX-X. ст.
Keywords: reflexíj; szablya; fokos; lándzsa; складний лук; шабля; сокира; спис