Берегівська територіальна громада: суспільно-географічні аспекти розвитку - Копос Роланд; Kopasz Roland; Щука Галина; Scsuka Halina; Shchuka Halyna (ХНПУ ім. Г. С. Сковороди, 2025)
Резюме. Берегівська територіальна громада (ТГ) – міська ТГ України, яка входить до складу Берегівського району Закарпатської області. Її адміністративний центр – районний центр – м. Берегове. Площа громади – 255,6 км2 , населення (на момент формування, 2020 р.) – 44 128 осіб [4, с.25]. Вона утворена 12 червня 2020 р. відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Закарпатської області» [3]. До складу ТГ увійшло 18 населених пунктів: одне місто – Берегове та 17 сіл – Берегове, Бадалово, Балажер, Бене, Боржава, Вари, Велика Бакта, Галабор, Гать, Геча, Затишне, Кідьош, Оросієво, Мужієво, Четфалва, Чома, Яноші [3]. У липні 2022 р. було прийнято рішення про приєднання с. Затишне до території м. Берегова [1].
Keywords: Берегівська територіальна громада; економіка