Élelmiszer-vásárlási szokások és szempontok a 14–18 éves korosztálynál - Hegedüs László Zsigmond; Геґедюш Л. Ж. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
Már sokan és sokszor vizsgálták a fogyasztók különböző csoportjainak vásárlási szokásait, ezen belül az élelmiszer -vásárlási szokásait, a választások motivációit azzal a céllal, hogy ezek ismeretében válasszák meg, illetve módosítsák a termék marketingjét, a választékot, az értékesítési csatornát stb. Nem szabad azonban megelégedni a már meglévő eredményekkel, mivel a divat, az ízlés, a kínálat nagyon gyorsan változik. Így amit tegnap mértünk, az nem biztos, hogy igaz lesz holnap is. Különösen izgalmas az épp csak hogy önálló vásárlóvá vált ifjú korosztály élelmiszervásárló minőségében való vizsgálata, hiszen közöttük egyre gyakoribb a saját élelmiszer-beszerzések aránya. Ezért tanulságos lehet az ő vásárlói magatartásuk, motivációik megismerése, hiszen ők lesznek a jövő „teljes értékű”, azaz a maguk és családjuk számára mindent beszerző, és a költségeket munkájukból teljes mértékben fedező szereplői. Az újabb és újabb vizsgálatok eredményeinek függvényében ezért már most érdemes lenne megfogalmazni a tennivalókat annak érdekében, hogy az élelmiszer-fogyasztást az egészségmegőrzés, a minőség- és élelmiszerbiztonság, valamint a takarékosság irányába tereljük.

Резюме. Вже багато авторів досліджували купівельні звички різних груп споживачів, в тому числі продовольчі купівельні звички, мотивації вибору з метою визначення маркетингової стратегії, визначення ринку та напряму реалізації продукту. Однак не можна задовольнитися отриманими результатами, оскільки мода, смаки, пропозиція швидко змінюються. Так, виміряне вчора, не факт, що актуальним буде і завтра. Особливо цікавим є дослідження молодого покоління, яке тільки стає самостійним покупцем продовольства, оскільки серед них все частішим стає купівля харчових продуктів для себе. Тому корисним є вивчення їх купівельної поведінки, мотивацій, оскільки вони стануть у майбутньому «повноцінними» покупцями, тобто тими, хто повністю буде забезпечувати себе та сім’ю всім необхідним та тими, хто покриватиме витрати своєю працею. В контексті результатів все нових та нових досліджень варто сформувати ті заходи, які спрямують споживання продуктів у русло охорони здоров'я, забезпечення якості, а також ощадливості.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: élelmiszer; vásárlási szokások; 14-18 éves korosztály; élelmiszervásárlások helye