A népesség száma és térbeli eloszlása - Kocsis Károly (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
1950-ben a világ népessége 2,5 milliárdra, Európáé csupán 527,7 millióra, a Kárpátmedencéé 23,4 millióra volt tehető. Az 1950 és 1990 közötti évtizedekben a világ népességének száma több mint duplájára, 2,5 milliárdról 5,3 milliárdra (110%-kal) nőtt. Ez idő alatt Európa és a Kárpát-medence lakóinak száma – alapvetően a tovább csökkenő természetes szaporodás miatt – csupán 29%-kal (Európáé 528 millióról 684 millióra) nőtt. A szocializmus évtizedei alatt Magyarország népességszáma még csekélyebb mértékben (12,7%-kal) gyarapodott, hiszen az ország területén 1981-től a halálozások száma már meghaladta az élveszületésekét, ami a korábbi természetes szaporodást természetes fogyássá változtatta.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: népesség száma; Kárpát-medence