Особливості використання дезінформації в російсько-українській війні - Катерина Ковалівська; Марина Ковінько (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. В умовах сучасного інформаційного суспільства війни виходять за межі бойових дій і переносяться в медіапростір. Дезінформація стала одним з головних інструментів гібридної агресії, який активно застосовує росія у війні проти України. Масштабність фейкових повідомлень і використання соціальних мереж для маніпуляції свідомістю громадян зумовлюють актуальність дослідження. Мета цієї роботи – розглянути особливості використання дезінформації в російсько-українській війні, визначити її основні форми, канали поширення та вплив на суспільну думку. Створення фейкових повідомлень з метою введення суспільства в оману перетворилося на поширений інструмент ведення війни, що потребує ґрунтовного аналізу на матеріалі російсько-українського конфлікту [12]. Події в Україні демонструють, як активно рф використовує соціальні мережі та інші канали для поширення неправдивих відомостей, що підкреслює важливість застосування сучасних технологій для їх виявлення. На рис. 1 подано схему новинних матеріалів, у яких було зафіксовано прояви дезінформації.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: дезінформація; російсько-українська війна; інформаційна війна