З нагоди 5-ої річниці присвоєння Ботанічному саду імені Йосипа Сікури - Когут Ержебет; Kohut Erzsébet; Kohut Erzsebet; Сікура Аніта; Szikura Anita; Sikura Anita; Коложварі Степан; Kolozsvári István; Копор Золтан; Kopor Zoltán; Kopor Zoltan (Publishing House “Desna Polygraph”, 2023)
Резюме. Збереження біорізноманіття є чи не найголовнішим серед завдань, що постають перед біологічною наукою сьогодення (Сикура, Капустян, 2001). З такою метою за ініціативи та безпосередньої участі професора Йосипа Сікури було закладено сад з колекцією рослин у с. Великі Береги Закарпатської обл., у старовинній сільській садибі (1898), яка зараз належить Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Ботанічний сад імені Йосипа Сікури є структурним підрозділом ЗУІ імені Ференца Ракоці ІІ. Ботанічний сад створено у 2011 році для збереження, вивчення, розмноження в спеціальних умовах представників рідкісних і таких, що мають охоронний статус, видів, а також типових видів флори Карпат і світової флори, проведення наукової, навчальної і еколого-освітньої роботи на Закарпатті. Колекційний фонд живих рослин налічує трохи більше 600 видів, у Банку насіння зберігається 249 видів, серед яких червонокнижні і релікти. Функціонує лабораторія для біотехнологічних досліджень. Першими було закладено ділянки з півниками 21 сорту, які привіз та сам допомагав висаджувати чеський ботанік, доктор Мілан Блажек. Др. Йосип Сікура †, колишній ректор нашого Інституту, також привіз рослини з декількох ботанічних садів Угорщини та Києва. Було закладено ділянки однодольних і дводольних, пряно-ароматичних і лікарських рослин, пам'ятних дерев, подарованих випускниками, альпінарій. Згодом колекцію поповнювали рослини і насіння флори нашого регіону (полонина Руна, гори Пліска та Чорна, перевали українських Карпат, а також рівнинні види). З 2014 р. наш сад рішенням Ради ботанічних садів та дендропарків України було включено до складу РБСДУ, а з 2018 р. він носить ім'я свого засновника, Natural Resources of Border Areas under a Changing Climate. The 7th International Scientific Conference. 84 відомого ботаніка-дослідника, інтродуктора, доктора біологічних наук, професора Сікури Йосипа Йосиповича. Завдяки розташуванню на території саду невеликого Етнографічного музею (у згаданій старовинній садибі) та Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода», забезпечується розповсюдження екологічних і етнографічних знань, освіти й виховання населення в традиціях бережливого ставлення до природи і збереження культурної спадщини краю. Таке поєднання наукових досліджень і збереження народних традицій є унікальним досвідом для ботанічної установи.
Keywords: Ботанічний сад імені Йосипа Сікури; Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ