Велнес-туризм як тренд: чи впізнають його респонденти? - Майор Тімея; Щука Галина; Shchuka Halyna; Scsuka Halina (ІФНТУНГ, 2025)
Резюме. Протягом останніх двох десятиліть велнес туризм був одним із найшвидше зростаючих сегментів ринку у світовому масштабі, оскільки все більше людей обирають відвідування місць призначення та інфраструктури, що надають оздоровчі послуги. Ця тенденція пояснюється двома основними факторами: (1) ВООЗ інтегрувала концепції фітнесу та благополуччя у свою глобальну політику охорони здоров'я, (2) зростання обізнаності людей про особисте здоров'я завдяки підвищенню їхньої загальної освіти. Так, у 2019 році витрати на велнес-туризм досягли 720,4 мільярда доларів, у 2020 році вони зменшилися до 350,6 мільярда доларів (наслідки пандемії Covid-19); сьогодні залишаються на рівні 87-90% від рівня 2019 року. Велнес-туризм становить 11,6% світових витрат на велнес і залишається четвертим за величиною сектором економіки велнесу [1]. Незважаючи на це, спостерігається плутанина щодо термінів «велнес туризм», «медичний туризм» та «оздоровчий туризм» [2]. Ми вирішили встановити, який зміст вкладають у зміст поняття «велнес турист» мешканці Закарпаття.
Keywords: велнес; туризм; СПА-туризм; послуг