Az Őrvidék gazdasága - Fodor Gyula; Фодор Дюло (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A 3965 km2 kiterjedésű Őrvidék (Burgenland) ma Ausztria legkeletibb tartománya, amely 1921-ben alakult meg a történelmi Magyarország főként németek lakta nyugati területeiből a trianoni szerződést követően. Korábban a német megnevezés tükörfordításaként magyarul Várvidéknek nevezték, a sokkal találóbb Őrvidék megnevezés csak az elmúlt mintegy 30 évben terjedt el a köztudatban. A tartományt az osztrák közigazgatás hét járásra és két járási jogú városra osztja, székhelye a régió legnépesebb települése, a volt Esterházyuradalom egykori központja, Kismarton (Eisenstadt, 14).
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Őrvidék; gazdaság; mezőgazdaság; ipar