Matematikafejlesztés a távoktatásban - Nagy József; Нодь Йожеф; Yozhef Nod (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A matematika része a mindennapi életünknek, valamint a legtöbb tudományágnak is a matematika az alapja, legyen az algebra, mértan, fizika, biológia, csillagászat stb. Ezért is fontos az, hogy már az elemi iskolákban elsajátítsák a gyerekek a megfelelő matematikai tudást. Az utóbbi években a legtöbb ország arra törekedett, hogy megfelelően tudják fejleszteni a matematikai kulcskompetenciákat az oktatásban. Az elemi iskolákban már a tananyag is úgy van összeállítva, hogy ez által fejleszthetőek legyenek a tanórákon a kulcskompetenciák. Az eddigi évekre visszatekintve közbejöttek olyan szituációk, melyek miatt távoktatásra kellett áttérniük mind a pedagógusoknak, mind a tanulóknak, mind a szülőknek. Közösen kellett megbirkózniuk a távoktatás előnyeivel és hátrányaival. Felmerült az a kérdés, hogy hogyan tudják megoldani a pedagógusok a különböző kompetencia területek fejlesztését az online térben. Ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne foglalkozni ezzel a témával, azon belül is a matematikai kompetencia fejlődésének a vizsgálatával. Arra kerestük a választ, hogy a távoktatásban hogyan fejlődött a tanulók matematikai kompetenciája, mely feladatoknak a megértése jelentett számukra nehézséget az online órákon keresztül, és hogyan lehet ezt kiküszöbölni.

Abstract. Mathematics is part of our everyday life, and mathematics is the basis of most disciplines, be it algebra, geometry, physics, biology, astronomy, etc. This is why it is important for children to acquire the appropriate mathematical knowledge already in elementary school. In recent years, most countries have strived to adequately develop key mathematical competencies in education. In elementary schools, the curriculum is compiled in such a way that the key competencies can be developed in the lessons. Looking back over the previous years, situations arose that forced teachers, students and parents alike to switch to distance education, and at the same time, they had to deal with both the advantages and disadvantages of distance education. The question arose as to how teachers can solve the development of different areas of competence in the online space. Therefore, we thought that it would be worthwhile to deal with this topic, including the examination of the development of mathematical competence. As a result, we searched for the answer to how the students' mathematical competence developed in distance learning, which tasks they had difficulty in understanding through online classes, and how this could be eliminated.
Development of mathematics in distance education
Keywords: matematika; kompetencia; távoktatás; fejlődés