A Beregszászi kistérség falusi turizmusában bekövetkezett változások vizsgálata az utóbbi években - Fodor Cintia; Фодор Цінтія (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
A falusi turizmus egy feltörekvő ágazata a turizmusnak, hiszen nagyon sok potenciával rendelkezik. A falusi élet szépsége és lehetőségei érdeklődést válthat ki a turistákból, ezáltal választhatják a falusi üdülést, mint úti célt. A falusi turizmus nemcsak érdekességeket rejt magában, de olcsóbb szálláslehetőségeket is nyújt a turisták számára. Természeteseten a falusi turizmussal foglalkozó személyeknek is előnyére válhat, hiszen akár tejes bevételi forrást jelenthet vagy mellékjövedelemként is működhet. Kárpátalján már a kilencvenes évektől foglalkoznak falusi turizmussal és az évek folyamán jobban virágzott és növekedett az ágazat. A kilencvenes évek óta egyre jobban kiépült és több lehetőséget is kínált a kistérség számára. Azért választottam ezt a témát, mert mint Beregszászi kistérségben élő lakos számomra is nagyon fontos hogy fejlesszük a kistérség adottságait és lehetőségeit. Mint Mezőgecsei lakos tapasztaltam, hogy az évek során milyen változások jöttek létre a településen a falusi turizmus jóvoltából. Ezáltal érdekelt, hogy hogyan alakult a falusi turizmus és hogy milyen változásokon ment keresztül a kezdetek óta. Mindezek alapján „A Beregszászi kistérség falusi turizmusában bekövetkezett változások vizsgálata az utóbbi években” című szakdolgozat célja felmérni, milyen visszaesés történt és milyen változások jelentek meg a régióban az elmúlt években. A kérdés nem csak az, hogy milyen negatív jelenségek alakultak ki, hanem van-e esély a falusi turizmus javulására a jövőben, és milyen segítségre lenne szüksége a megújulásához, felépüléséhez. A munkánk elkészítése folyamán szekunder és primer kutatási módszereket is alkalmaztunk, hogy a témát több oldalról tudjuk megvizsgálni. A munkánk során felmerülő feladatok: a falusi turizmusra vonatkozó szakirodalom áttekintése, bemutatása, összegzése, adatok begyűjtése és bemutatása, kérdőív elkészítése, a kérdőívben összegyűjtött eredmények kiértékelése. A téma aktualitását nézve fontos felmérni, hogy mik a változások és hogy, milyen jövő várhat a falusi turizmusra.
Дослідження змін у сфері сільського туризму Берегівської ОТГ за останні роки
Keywords: Beregszászi kistérség; falusi turizmus; Берегівська ОТГ; сільський туризм