Az állami nyelvpolitika alapjairól szóló ukrajnai törvény demográfiai háttere - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (RIK-U, 2016)
Резюме. У статті розглядаються демографічні основи Закону України «Про засади державної мовної політики». На основі даних Всеукраїнського перепису населення України 2001 року описується двомовність населення України, аналізується поширення 18 мов, яким мовний закон надає статус регіональних мов та мов меншин на рівні областей, районів та населених пунктів.

Absztrakt. 2012. július 3-án szavazta meg Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa az „Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól” című, nyelvtörvényként emlegetett jogszabályt, mely 2012. augusztus 10-én lépett hatályba. Az alábbiakban négy szempontból vizsgáljuk meg a nyelvtörvény demográfiai hátterét a 2001-es ukrajnai népszámlálás hivatalos adataira alapozva. Azért van módunk a nyelvtörvény demográfiai hátterének elemzésére, mert a nyelvtörvény kötelezte a Központi Statisztikai Hivatalt, hogy biztosítsa a népszámlálás anyanyelvi adataihoz való hozzáférést. Ezek az adatok a hivatal hivatalos honlapján megyei, járási és települési szinten is elérhetők. A tanulmányban ezeket az adatokat használtuk forrásként.
Демографічні основи Закону України «Про засади державної мовної політики»
http://real.mtak.hu/34563/1/Az_allami_nyelvpolitika_alapjairol_szolo_ukrajnai_torveny_demografiai_hattere_2016_u.pdf
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/kiadvanyok/Foldrajzkonf_03_14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00002141
Keywords: nyelvtörvény; Ukrajna; demográfia; nyelvpolitika