Дослідження змін параметрів магнітного поля та поля деформацій у сейсмонебезпечних регіонах - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Малицький Дмитро; Dmytro Malytskyi; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor; Молнар Д. Стефан; Molnár D. István; Stefan Molnar D.; Рац Адальберт; et al. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Резюме. Актуальність дослідження: на території Закарпаття та прилеглих регіонах сусідніх країн можливі сильні землетруси, імовірність яких зростає з часом. Проведення наукових досліджень геофізичних проце-сів у регіоні є важливим для вивчення геодинаміки регіону та місцевої сейсмічності, зростання якої може викликати погіршення екологічного стану регіону. Предметом дослідження є варіації магнітного поля Землі та сучасних горизонтальних рухів кори в зоні Оашського глибинного розлому, їхніх динамічних харак-теристик, вивчення взаємозв’язків та перспектив подальших наукових досліджень. Мета дослідження: вивчення взаємозв’язків геофізичних полів, зокрема магнітного поля Землі та поля деформацій у централь-ній частині Закарпатського внутрішнього прогину. Об’єктом дослідження є екологічний та геодинамічний стан Закарпатського внутрішнього прогину за 2023 р. Методологія дослідження: методи аналізу та син-тезу, наукового узагальнення, порівняння, кореляційний аналіз рядів спостережень. Результати досліджен-ня: показано, що інтенсивні горизонтальні зміщення земної кори супроводжуються динамічними змінами вектора індукції магнітного поля Землі, що є важливим чинником для підготовки моделі сейсмотектоніч-них процесів у регіоні. Практичне значення: отримані результати важливі для вдосконалення методів дослідження геофізичних полів, поповнення банку даних моніторингу геодинамічного стану регіону. Висно-вки: досліджено зв'язок магнітного поля Землі в точці спостережень із сучасними горизонтальними рухами кори. Відзначено взаємозв’язок між динамічними характеристиками геофізичних полів та вплив фізичних характеристик гірських порід на варіацію магнітної індукції. Перспектива подальших досліджень. Важ-ливим є розширення спектру досліджуваних параметрів та географії дослідження. Розроблені методики дослідження можуть бути запропоновані для розв'язання завдань науково-дослідницького характеру, які виконуватимуться на базі гуртків позашкільної освіти.

Abstract. The relevance of the study: on the territory of Transcarpathia and adjacent regions of neighboring countries, strong earthquakes are possible, the probability of which increases with time. Conducting scientific research on geophysical processes in the region is important for the study of geodynamics of the region and local seismicity, the growth of which can cause deterioration of the ecological condition of the region. The subject of the researchis variations of the Earth's magnetic field and modern horizontal movements of the crust in the zone of the Oash deep fault, their dynamic characteristics, the study of their interrelationships and prospects for further scientific research. The purpose of the research: to study the interrelationships of geophysical fields, in particular the Earth's magnetic field and the field of deformations in the central part of the Transcarpathian internal depression. The object of the study is the ecological and geodynamic state of the Transcarpathian internal depression for the year 2023. Research methodology: methods of analysis and synthesis, scientific generalization, comparison, correlation analysis of series of observations. Research results: it is shown that intense horizontal displacements of the Earth's crust are accompanied by dynamic changes in the induction vector of the Earth's magnetic field, which is an important factor for preparing a model of seismotectonic processes in the region. Practical significance: the obtained results are important for the improvement of geophysical field research methods, replenishment of the data bank for monitoring the geodynamic state of the region. Conclusions: the relationship between the Earth's magnetic field at the point of observation and the modern horizontal movements of the crust was investigated. The relationship between the dynamic characteristics of geophysical fields and the influence of the physical characteristics of rocks on the variation of magnetic induction is noted. Prospects for further research. It is important to expand the range of studied parameters and research geography. The developed research methods can be proposed for solving scientific and research problems, which are performed on the basis of extracurricular education groups.
Study of changes in magnetic field parameters and deformation fields in seismic-hazardous regions
Редакція: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/editorial
Зміст: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/3
Keywords: геодинамічний стан; магнітне поле Землі; сучасні горизонтальні рухи кори; Закарпатський внутрішній прогин; сейсмотектонічні процеси; магнітна індукція