Green finance and financial awareness: experiences from a questionnaire survey - Oroszné Ilcsik Bernadett; Оросне Ілчік Б.; Barabásné Kárpáti Dóra; Дора Барабашне Карпаті (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Abstract. The article provides a comprehensive picture of students' financial awareness and knowledge, presenting the current situation, the methodological background of the research, the hypotheses formulated and the results of the questionnaire survey. The suggestions and conclusions presented here can contribute to the further development of financial education and hopefully encourage conscious changes in the education system and the family environment in order to enable future generations to make better financial decisions. The economic and environmental challenges of today's world are drawing even more attention to the issue of sustainability, especially in the area of financial decisions. Tackling climate change, resource depletion and social inequalities is not just a global political or corporate challenge, but also requires a conscious approach at the individual level. As a consequence, "green finance" -i.e. financial solutions that take into account environmental and social concerns -is gaining in importance. At the same time, it is becoming increasingly important to develop financial awareness, especially among the younger generation, who will be the economic and environmental decision-makers of the future. University students are a particularly relevant target group for the study of financial awareness and sustainable financial attitudes, as it is at this age that the basic financial habits and attitudes that will later determine individuals' decision-making in the long term are formed. For this age group, green finance can be not only a theoretical concept but also a practical issue, for example in terms of bank choices, savings, investment decisions or even consumption habits. However, the question arises as to what extent this knowledge is present in the minds of young people in higher education and to what extent they feel responsible for the financial aspects of environmental sustainability. The aim of the study is to explore the level of knowledge about green finance among university students and to examine the extent of their financial awareness. The questionnaire-based research seeks to answer the question of how well sustainability considerations are integrated into young people's financial thinking and to what extent they are willing to embrace sustainability.

A cikk átfogó képet nyújt a hallgatók pénzügyi tudatosságáról, ismereteiről, bemutatva a jelenlegi helyzetet, a kutatás módszertani hátterét, a megfogalmazott hipotéziseket, valamint a kérdőíves felmérésből származó eredményeket. Az itt ismertetett javaslatok és következtetések hozzájárulhatnak a pénzügyi oktatás továbbfejlesztéséhez, és remélhetőleg ösztönzik az oktatási rendszerben, valamint a családi környezetben történő tudatos változtatásokat annak érdekében, hogy a jövő generációi jobb pénzügyi döntéseket hozhassanak. Napjaink gazdasági és környezeti kihívásai még inkább ráirányítják a figyelmet a fenntarthatóság kérdéskörére, különösen a pénzügyi döntések területén. A klímaváltozás, az erőforrások kimerülése és a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése nem csupán globális politikai vagy vállalati szintű feladat, hanem egyéni szinten is tudatos hozzáállást igényel. Ennek következményeként a „zöld pénzügyek” –azaz a környezeti és társadalmi szempontokat is figyelembe vevő pénzügyi megoldások –egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezzel párhuzamosan egyre fontosabbá válik a pénzügyi tudatosság fejlesztése, különösen a fiatal generáció körében, akik a jövő gazdasági és környezeti döntéshozói lesznek. Az egyetemisták különösen releváns célcsoportot jelentenek a pénzügyi tudatosság és a fenntartható pénzügyi szemlélet vizsgálatában, hiszen ebben az életkorban alakulnak ki azok az alapvető pénzügyi szokások és attitűdök, amelyek később hosszú távon meghatározzák az egyének döntéshozatalát. Ezen korosztály számára a zöld pénzügyek nemcsak elméleti fogalomként, hanem gyakorlati kérdésként is megjelenhetnek, például bankválasztás, megtakarítási formák, befektetési döntések vagy akár fogyasztási szokások szintjén. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy milyen mértékben vannak jelen ezek az ismeretek a felsőoktatásban tanuló fiatalok gondolkodásában, és mennyire érzik felelősnek magukat a környezeti fenntarthatóság pénzügyi aspektusai iránt. A tanulmány célja, hogy feltárja az egyetemisták körében a zöld pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek szintjét, valamint megvizsgálja pénzügyi tudatosságuk mértékét. A kérdőíves kutatás arra keresi a választ, hogy mennyire integrálódnak a fenntarthatósági szempontok a fiatalok pénzügyi gondolkodásába, milyen mértékű a fenntarthatóság iránti hajlandóságuk.

Резюме. Стаття надає всебічний огляд фінансової грамотності здобувачів освіти, їхніх знань, представляючи поточну ситуацію, методологічну основу дослідження, сформульовані гіпотези, а також результати, отримані в результаті анкетування. Запропоновані рекомендаціїта висновки можуть сприяти подальшому розвитку фінансової освіти та, як наслідок, стимулюватимуть свідомі зміни в системі освіти й сімейному середовищі, щоб майбутні покоління могли приймати кращі фінансові рішення. Сучасні економічні та екологічні виклики ще більше звертають увагу на питання стійкості, зокрема в галузі фінансових рішень. Зміна клімату, виснаження ресурсів і боротьба з соціальною нерівністю є не лише завданнями глобального політичного або корпоративного рівня, але й вимагають свідомого підходу на індивідуальному рівні. Як наслідок, «зелені фінанси» -фінансові рішення, що враховують екологічні та соціальні аспекти -набирають все більшої популярності. Паралельно з цим дедалі важливішим стає розвиток фінансової грамотності, особливо серед молодого покоління, яке буде приймати економічні та екологічні рішення в майбутньому. Здобувачі вищої освіти являються особливо актуальною цільовою групою для дослідження фінансової грамотності та сталого фінансового підходу, оскільки в цьому віці формуютьсяосновні фінансові звички та установки, що згодом на довгий термін визначатимуть прийняття рішень індивідами. Для цієї вікової групи зелені фінанси можуть бути не лише теоретичним поняттям, а й практичною проблемою, наприклад, при виборі банківської установи, форм заощаджень, інвестиційних рішеннях чи навіть споживчих звичках. Водночас виникає питання, наскільки ці знання засвоєні молодими людьми, які навчаються в закладах вищої освіти, і чи усвідомлюють вони свою відповідальність за фінансові аспекти екологічної стійкості. Метою дослідження є вивчення рівня знань здобувачів вищої освіти щодо зелених фінансів, а також оцінка їхньої фінансової грамотності. Анкетне опитування шукає відповіді на питання, наскільки аспекти сталого розвитку інтегровані в фінансове мислення молоді та який рівень їхньої готовності до сталого розвитку.
A zöld pénzügyek ismerete és a pénzügyi tudatosság vizsgálata: kérdőíves felmérés tapasztalatai
Дослідження обізнаності у сфері зелених фінансів та фінансової грамотності: результати анкетного опитування
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: financial awareness; financial literacy; green finance; questionnaire survey; correlation analysis