A nákozás mint nyelvjárási jelenség szociolingvisztikai vizsgálata (egy elemzés tükrében) - Cséke Katalin; Чейке Катерина (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-V. Pagyak Kiadója, 2014)
Jelen munka tárgya a nyelvváltozatok és a nyelvi változatosság oktatásának és tudatosításának lehetőségei az általános és középiskolai anyanyelvi oktatásban a nákozás jelenségének vizsgálata alapján. A kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás célja az kell legyen, hogy additív, hozzáadó szemléletben tanítsa a tanulók anyanyelvét, a standard nyelvváltozat és használati köre mellett tudatosítsa a helyi nyelvjárási jellegzetességek használati körét is.

Резюме. Тема публікації – викладання мовних варіантів та варіативності мови у загальній середній освіті (на основі дослідження умовного способу дієслів). Суфікс умовного способу дієслів має нормативний (-nék) і ненормативний (-nák) варіанти. В угорських говорах Закарпаття є характерним вживання діалектного варіанту. Дані нашого дослідження можуть бути корисними і в навчальному процесі. У програми з рідної (угорської) мови (для 12-річної школи) для шкіл з угорською мовою навчання суфікс умовного способу дієслів згадується у п’ятому та сьомому класах. Як показують дані нашого дослідження, вчителю обов’язково треба звернути увагу учнів на те, що у місцевих говорах суфікс умовного способу дієслів має нормативний (-nék)і ненормативний (-nák) варіанти.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2014.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000415
Keywords: Kárpátalja; nyelvjárás; nákozás; szociolingvisztikai vizsgálat