Tudásszintmérés e-tesztek segítségével - Papp Gabriella; Пап Габріелла (My University, 2022)
Hagyományos teszteket mindig is alkalmaztak az oktatásban a megszerzett tudás mértékének differenciáló felmérésére. A diákok matematikából szerzett tudásának felmérésére jellemzően azokat a feladatlapokat alkalmazzák, melyek nyitott feladatokat tartalmaznak, így a megoldás menetének elsajátítása szembetűnően mérhető. A technológia fejlődésével nagyobb hangsúlyt kaptak a tesztek. Egyre inkább fontos lett a matematikaoktatásban is azoknak az e-teszteknek a létrehozása, melyek itemei között feleletválasztó, igaz-hamis, rövid válasz, valamint kihagyott fogalom bepótlása is szerepel. Ezekben az esetekben a feladatok megoldásának menete háttértbe szorul. A tanulmány irodalmi áttekintésében összefoglalom a hagyományos és elektronikus tesztelés főbb tudnivalóit. A továbbiakban bemutatok egy kutatást, melynek célja volt a kizárólag feleletválasztó itemű e-tesztes és hagyományos feladatlapos tudásszintmérés összehasonlítása adott tananyag elsajátítása közben. A kutatást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Számvitel és adóügy szakos II. évfolyamos hallgatói körében végeztem 2020/21-es tanév I. félévében Valószínűségszámítás és matematikai statisztika tárgyból. A hallgatók két elektronikus és egy hagyományos tesztet írtak, mely során arra a következtetésre jutottam, hogy a tisztán feleletválasztó itemekből álló e-tesztek nem mérnek elég pontosan akkor sem, ha a disztraktorok jól vannak megválasztva.
https://karpataljaiadatbank.com/wp-content/uploads/2022/08/IV.-kotet_Hitkereses.pdf
Keywords: hagyományos tesztek; e-tesztek; tudásszintmérés; traditional tests; e-tests; knowledge level measurement