Értékek a reziliens pedagógusok életútjaiban - Fekete Dorottya; Ceglédi Tímea; Pusztai Gabriella (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Már több kutatásból tudjuk, hogy a pedagógusoknak értékközvetítő szerepe van, formálják a diákok értékrendjét, hiszen a szocializáció szempontjából az otthonon kívül az iskola a másik meghatározó intézmény (Parsons, 1959). A kutatás alapfelvetése, hogy a reziliens életutat bejárt pedagógusok értékrendje különbözik a nem reziliens pedagógusokétól, hiszen a hátrányok leküzdése során számos értékkel gazdagodhattak. A kutatás célja megválaszolni a kérdést, hogy a családi háttér miként és milyen mértékben befolyásolja a reziliens pedagógusokban kialakult értékeket, valamint a reziliencia hogyan nyilvánul meg az értékek továbbadásánál. A kutatás alapjául a téma szakirodalma, illetve két félig strukturált interjú szolgált. Reziliens életutat bejárt pedagógus alanyainkat a célcsoport specialitása miatt hólabda mintavétellel választottuk ki. Az interjúk szöveghű leiratán az értékek és a családi háttér mint elsődleges kódok mentén végeztünk egyszerű kézi kódolást. A kutatás rávilágít arra, hogy ha egy pedagógus reziliens életúttal rendelkezik, akkor bizonyos értékek jelentősebbek számára, és munkája során nemcsak a társadalmi mobilitás során megismert értékrendjét hasznosítja, hanem a reziliens életút nehézségeinek értékeivel is bővíti.

Abstract. We already know from previous research that teachers pass on values, they shape the values of the students, because school is the second most important institution for socialization after home (Parsons, 1959). The basic premise of the research is that the values of teachers with resilient life paths are different from those of nonresilient teachers because they had to overcome disadvantages and have been enriched with values. The research answers the question of how and to what extent family background influences the values of resilient teachers, and how resilience is shown in the transmission of values. The research was based on the literature of the topic and two semi-structured interviews. Our subjects were selected by snowball sampling due to the specificity of the target group. Simple hand-coding was applied on the transcripts of the interviews using values and family background as primary codes. The research highlights that if a teacher has a resilient life path, then certain values are more meaningful to them and they will not only use those values they have received during their studies, but they also add those values that they experienced because of the resilient life path.
Values in the life paths of resilient teachers
Keywords: reziliencia; pedagógus életút; értékek