A természeti táj átalakítása - Molnár József; Молнар Йосип (Dialóg Campus Kiadó, 2009)
A tájak átalakítása a legszembeötlőbb antropogén környezeti hatások közé sorolható. Kárpátalján ma már érintetlen területek gyakorlatilag nem maradtak, és az összterület majdnem felét az ember által gyökeresen átalakított kultúrtájak foglalják el. A megyében a bányászat módosítja leginkább a táj szerkezetét. Kiemelt a külszíni kőfejtések szerepe, amelyek elsősorban a Vulkáni-Kárpátokat érintik (zömmel andezitbányák), számos sebet ejtve a festői hegyvidéki tájban. Alapos változásokat idéznek elő e hegyvidékeken a fakitermelések is, amelyek a megyében túlnyomóan tarvágásos módszerrel folynak.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/167716
Keywords: táj alakítás; antropogén környezeti hatások