A Bátyúi kistérség (Beregszászi járás) településeinek értékelése településkomfort szempontjából. Települési komfortvizsgálat iskolai honismereti szakköri foglalkozásokon - Tóth Lídia; Товт Лідія (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Napjainkban az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a környezetük és életkörülményeik javítására, komfortosságára. Egyre több ember rendelkezik autóval, okostelefonnal, lakásuk központi fűtéssel ellátott, modern gépekkel felszerelt. Igyekszünk mindent gépesíteni és egyszerűsíteni, mindezt legfőképp időtakarékosság céljából. A komfort fontossága kiterjed a lakókörnyezetünkre is. Hisz hiába van személygépkocsink, ha nincs megfelelő út, amin használhatjuk, vagy hiába van háztartásunk jól felszerelt gépekkel, ha nincs megfelelő víz-, gáz-, illetve villanyszolgáltatásunk. Mindemellett fontos szempont egy településen a szociális infrastruktúra (közbiztonság, oktatás, egészségügyi ellátás, közösségi élet), amely nem a termelői infrastruktúrához tartozik, viszont elengedhetetlen feltétele a termelői infrastruktúra megfelelő működésének (https://tudasbazis.sulinet.hu, 2022). A lakókörnyezet kiválasztásában fontos szerepet töltenek be a fent említett szempontok. A falvak és városok között egyfajta verseny jön létre, ezáltal nem kis kihívással kell szembenézniük annak érdekében, hogy megtartsák lakosaikat. A fejlett országok igyekeznek minél magasabb szintre emelni a településeik által nyújtott szolgáltatásokat, próbálják a lakosságot megtartani (Fan et al., 2020; Rashid, 2012). Számunkra is nagyon fontos tényező falvakban és városokban egyaránt, hogy a lakosság folyamatos csökkenését megakadályozzuk. Kárpátalján is jelentős migrációt figyelhettünk meg az elmúlt években, egyrészt a 2022. február 24-én kirobbant háború miatt, másrészt a munkalehetőségek hiánya és a nem megfelelő infrastruktúra is közrejátszanak mindebben a folyamatban. Ezért is láttuk fontosnak megvizsgálni, hogy a megye síkvidéki települései milyen lehetőségeket biztosítanak lakosaik számára. Témaválasztásunk aktualitását az is mutatja, hogy Kárpátalján kevés ilyen jellegű kutatás történt, tehát hiánypótló a vizsgálat. A kutatás célja a Bátyúi kistérség települések értékelése objektív és szubjektív szempontok alapján. Megvizsgáltuk, hogy egyes falvak milyen földrajzi adottságokkal, infrastrukturális ellátottságokkal rendelkeznek, ezek mennyire vannak kellően felszerelve, melyek azok a területek, amelyek még fejlesztésre szorulnak. Továbbá felmérni, melyek azok a szempontok a lakosság körében, amelyek javítanának saját településük komfortosságán. Ezáltal hozzájárulhatunk a településfejlesztési stratégiák helyi igények figyelembevételével való optimalizálásához. Feltételezzük, hogy a megfelelő infrastrukturális ellátottság, az földrajzi adottságok esetleges kihasználása, valamint a meglévő szolgáltatások színvonalának emelése nagy szerepet játszik a településkomfort szempontjából. A kutatásunk fő módszere a kérdőíves lekérdezés volt.
Оцінка комфортабельності поселень для проживання населення в Батівській ТГ Берегівського району. Використання методів оцінки комфортабельності на заняттях шкільного краєзнавчого гуртка
Keywords: Bátyui kistérség; Beregszászi járás; településkomfort; honismeret; Батівська ТГ; Берегівський район; поселення; комфортабельність; краєзнавство