Розвиток цінової політики в рамках комплексу маркетингу в контексті інфляційних тенденцій на прикладі статистичного аналізу торговельної компанії АТБ-МАРКЕТ в Україні - Потокі Габор; Gabor Pataki; Pataki Gábor; Бачо Роберт; Robert Bacho; Bacsó Róbert; Віктор Неймет; Viktor Neimet; Német Viktor (ФОП Кошовий Богдан-Петро Олегович, 2025)
Резюме. Інфляційний тиск упродовж останніх років став одним із ключових чинників, що визначає розвиток роздрібної торгівлі в Україні. У таких умовах ціноутворення в межах комплексу маркетингу набуває особливого стратегічного значення, адже воно одночасно відображає реакцію підприємства на макроекономічні виклики та формує конкурентні переваги. Метою дослідження є виявлення особливостей трансформації цінової складової комплексу маркетингу під впливом інфляційних тенденцій на прикладі національної мережі дискаунтерів АТБ-МАРКЕТ. Дослідження охоплює період з 2021 року по перший квартал 2025 року та ґрунтується на кількісних методах статистичного аналізу. Емпіричну базу склали середньорічні ціни 100 товарних позицій, розподілених на чотири категорії: (1) продукти харчування та безалкогольні напої; (2) алкогольні напої та тютюнові вироби; (3) одяг і взуття; (4) предмети домашнього вжитку, побутова техніка та витрати на поточне утримання житла. Для оцінки інфляційної динаміки індекси цін АТБ-МАРКЕТ зіставлялися з офіційним індексом споживчих цін (ІСЦ) Національного банку України, що дозволило здійснити порівняльний аналіз та розрахувати коефіцієнти кореляції. Результати показали помірну (r ≈ 0,6) та статистично значущу позитивну залежність між ціновими трендами компанії та загальнонаціональними інфляційними показниками, що свідчить про загальну узгодженість цінової стратегії з макроекономічними процесами. Водночас, у 2024 році зафіксовано випадки перевищення темпів зростання цін над середнім показником по країні, що може вказувати на застосування стратегії максимізації прибутку в умовах підвищеного попиту або коливань пропозиції. Одержані результати підкреслюють необхідність подальших досліджень у напрямі комплексної оцінки взаємодії цінової політики з іншими елементами комплексу маркетингу для підвищення стійкості роздрібних мереж до інфляційних ризиків.

Abstract. In recent years, persistent inflationary pressure has emerged as one of the most significant macroeconomic factors influencing the development of Ukraine’s retail sector. Within this context, the pricing component of the marketing mix acquires strategic importance, as it simultaneously reflects a company’s adaptive response to macroeconomic instability and determines its long-term competitive positioning. This study aims to explore the transformation of pricing strategies under the influence of inflationary dynamics, using the case of ATB-MARKET, Ukraine’s largest national discount retail chain.The research examines the period from 2021 through the first quarter of 2025, applying quantitative statistical methods to an empirical dataset comprising the average annual prices of 100 representative goods. These items are grouped into four categories: (1) food and non-alcoholic beverages; (2) alcoholic beverages and tobacco; (3) clothing and footwear; and (4) household goods, home appliances, and ongoing housing maintenance. Comparative analysis was conducted between ATB-MARKET internal price indices and the official Consumer Price Index (CPI) published by the National Bank of Ukraine, enabling the identification of correlation patterns and statistical dependencies.
The evolution of price policy within the marketing mix in the context of inflationary trends: a statistical analysis of the ATB RETAIL company in Ukraine
Весь випуск: https://econp.com.ua/index.php/journal/issue/view/20
Keywords: Цінова політика; інфляція; комплекс маркетингу; АТБ-МАРКЕТ; роздрібна торгівля