Az információszűrés és a kritikai szövegértés fontossága az álhírek korában: egy empirikus kutatás oktatási vetületei - Márku Anita; Марку Аніта (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A 21. században, a digitalizáció korában okoseszközökkel vagyunk körülvéve, s az információ – szinte bármiről – néhány kattintással elérhető. A kérdés ma már nem az, hogyan jussunk tudáshoz, hanem sokkal inkább az, hogy szűrjük ki az információ-dömpingből azt, ami fontos, hasznos és főleg hiteles, releváns. Milyen kompetenciákra van szükségünk ahhoz, hogy okosan mozogjunk az online és offline kisvilágokban? A digitális kompetenciák fejlesztése vitathatatlanul fontos szerepet kap az élet minden területén, és ez a kérdéskör az újabb tantervekben is jelen van. A digitális kompetencia fogalma alatt azonban más és más jelentést értettek és értenek: korábban inkább csak a technikai készségeket és képességlistákat, és az okoskütyük használatához kapcsolódó attitűdöket foglalta magába ez a gyűjtőfogalom. Ma már alapvető eleme a digitális írástudás, melyen azokat a képességeket értjük, amelyek a szövegértési stratégia műveleteinek − az információ értékelése, összehasonlítása, a szándékazonosítása − elvégzéséhez szükségesek. A pandémia idején nyilvánvalóvá vált, hogy mindannyiunknak szüksége van arra, hogy a digitális világban is megálljuk a helyünket, valamint képesek legyünk értelmezni és feldolgozni a felénk áramló digitális információkat, hiszen sokunk munkakörnyezete egyik napról a másikra a fizikai terekből átköltözött az online térbe. Az is vitathatatlan, hogy ma már legalább annyira az életünk része a digitális szövegek olvasása, feldolgozása, az információk értelmezése, mint a nyomtatott szövegeké. Annak érdekében, hogy minél tudatosabb internetfelhasználókká váljunk, nagyon fontos a kritikai gondolkodás és a szövegértés fejlesztése. Az álhírek és a dezinformációs háború korában elengedhetetlen, hogy felvértezzük magunkat néhány szűrési stratégiával, amely alapján biztosabban eligazodunk az online információk tengerében, hatékonyabban tudjukmegválogatni és értelmezni a felénk áramló információkat, valamint megszűrni, kiszűrni a kamu, áltudományos tartalmakat, hoaxokat. Az előadásban az elméleti alapvetések mellett egy kárpátaljai internetezők körében végzett empirikus kutatás eredményei is rávilágítanak arra, hogy az oktatásnak milyen szerepe és súlya lehet abban, hogy hogyan tudjuk az okoseszközökön okosan megkeresni és kiválogatni a szükséges információt, illetve mennyire tudjuk érteni, és kritikailag értelmezni, amit olvasunk.

Abstract. In the 21st century, in the age of digitalization, we are surrounded by smart devices and information – almost about anything – is just a few clicks away. The question is no longer how to gain knowledge, but rather how to filter out what is important, useful, and relevant. What competencies do we need to navigate wisely in the online and offline worlds? Developing digital competencies plays an undeniable role in all areas of life, and this issue is also present in new curricula. However, the concept of digital competence has had different meanings in the past, focusing more on technical skills, ability lists, and attitudes related to the use of smart devices. Today, digital literacy is a fundamental element, which refers to the skills needed to perform text comprehension strategies – evaluating, comparing information, and identifying intent. During the pandemic, it became obvious that we all need to hold our place in the digital world and be able to interpret and process the digital information flowing towards us, as many of our work environments have moved from physical spaces to the online world overnight. It is also undeniable that reading and processing digital texts and interpreting information has become as much a part of our lives as printed texts. To become more conscious internet users, it is essential to develop critical thinking and text comprehension. In the age of fake news and disinformation war, it is essential to arm ourselves with some filtering strategies so that we can navigate the sea of online information more confidently, effectively choose and interpret the information flowing towards us, and filter out fake, pseudoscientific content and hoaxes. In addition to theoretical basics, the presentation also highlights the results of empirical research conducted among internet users in Transcarpathia, emphasizing the role and weight of education in how we can smartly search and select necessary information on smart devices, as well as how well we can understand and critically interpret what we read.
The importance of information filtering and critical reading in the age of fake news: educational aspects of an empirical research
Keywords: digitális írástudás; kritikai szövegértés; információszűrés; álhírek