Tehetséggondozás krízishelyzetben középiskolában - Pauwlik Zsuzsa Orsika; Schmercz István (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A kutatás célja a tehetséggondozás eredményességének vizsgálata. Azt kutattuk, hogy a program elteltével hogyan változtak meg a divergens gondolkodási képességek, valamint az általános intellektuális képességek. Ezeket a változásokat összehasonlítottuk a járványhelyzet előtti és a járványhelyzet alatti foglalkozások eredményeivel. A vizsgálatokat a Mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban az angolos és a németes osztályokban végeztük, ahol a tehetségfejlesztés a tanórán kívül 30–30 órás elfoglaltságot jelentett. Az eredmények: Az online oktatás során háttérbe szorultak az osztálymunkából eredő ösztönzések és egyre inkább átvették a helyüket a nyelvi kompetenciaismeret részéhez kapcsolódó indítékok. A kreativitást jellemző divergens gondolkodási képességek (fluencia, flexibilitás, originalitás), valamint a Raven-teszttel mérhető intelligencia fejlődött. Átlagosan a tanulók 59%- ánál a járvány alatt, 81%-ánál a járványhelyzet előtt is pozitív változás mutatható ki a vizsgált mentális jellemzőknél. Az online módon történő tehetségfejlesztés hatásfoka viszont gyengébb.

Abstract. The aim of the research is to examine the effectiveness of talent management. We examined how divergent thinking abilities and intelligence changed after the program. We compared these changes with the results of the extra curricural activities before and during the epidemic situation. The tests were carried out in English and German classes at Esze Tamás High School in Mátészalka, where talent development was accomplished within the framework of a 30–30-hour activity based on class work. The results: during the online education, the motivation resulting from class work was pushed into the background and increasingly replaced by motives related to the knowledge part of language competence. The divergent thinking skills that characterize creativity (fluency, flexibility, originality) and the intelligence measured with the Raven test have improved. On average, 59% of the students during the epidemic and 81% before the epidemic showed a positive change in the examined mental characteristics. On the other hand, the efficiency of online talent development is lower.
Talent management in crisis situations in secondary school
Keywords: krízis; tehetséggondozás; divergens gondolkodási képességek