Rajzfejlődési sajátosságok óvodás- és kisiskoláskorban - Biró Brigitta; Біров Брігітта (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A kutatott témának napjainkban aktualitása van, mivel a rajzolás közkedvelt tevékenysége mind az óvodáskorúaknak, mind a kisiskoláskorúaknak, rajzaik mindent elárulnak gondolatvilágukról, fejlettségükről, érzelmeikről. S mivel nemcsupán a gyermek alkotókészségi szintjéről, hanem szellemi fejlettségéről is tudakozódhatunk a rajzaikból, gyakori vizsgálati módszer. Fontos, hogy hangsúlyt fektessünk erre a témára, mivel nem minden gyermek a korának megfelelően rajzol, sokan megrekednek egy-egy korszaknál, amit a pedagógusnak vagy a szülőnek tudnia kell észlelni és segíteni továbbfejlődni. A gyermekrajzokon kétségtelenül megjelennek a személyiség rejtett szférái, pszichés tartalmak válhatnak nyilvánvalóvá. A gyermek rajzaiból következtethetünk lelki állapotára, akár nehézségeire, problémáira, amit nem mond ki, lehet, hogy lerajzolja. Rajzaiból tájékozódhatunk, és ha szükséges segíthetünk a problémái megoldásában.
The uniqueness of drawing development in preschool and elementary-school children
Keywords: rajzfejlődés; Goodenough-emberrajzteszt; óvodáskor/kisiskoláskor; fejlődési vonal