Elpusztult falvak névmagyarázatai a történelmi Bereg megyéből - Sebestyén Zsolt (PoliPrint Kft., 2010)
Sebestyén Zsolt tanulmányában néhány elpusztult Bereg megyei település nevének eredetét mutatja be. Az egykori megye területén a háborúk, idegen támadások következményeként, illetve sikertelen falutelepítések nyomán több helység elpusztásodott, ezek etimológiáival eddig alig foglalkoztak. A közölt névmagyarázatok részét képezik egy készülő beregi helységnév-etimológiai szótárnak, mely a Beregben létező és egykoron létezett összes helység nevének etimológiáját tartalmazza. A tanulmányban 35 név eredetét tisztázza a szerző, ezek nagy része magyar névadással keletkezett, de vannak közöttük szláv névadók által alkotott helységnevek is. A szócikkek felépítésében a Földrajzi nevek etimológiai szótára által alkalmazott eljárást követi.

Резюме. У своїй праці автор висвітлює походження назв сіл Березької жупи, які на сьогодні вже не існують. Причиною занепаду цих сіл були численні війни на території жупи, напади іноземців та не дуже вдале розташування цих населених пунктів. Питання етимології їхніх назв ще до цього часу залишається недослідженим. Опублікована праця є частиною топонімічно-етимологічного словника, у ній наведено етимологічне тлумачення назв усіх колишніх сіл Березької жупи. Автор досліджує 35 назв, їх більшу частину складають ті, які утворилися від угорських назв, але існують між ними і такі, які походять зі слов’янських мов. У географічних назвах слова побудовані згідно з способом, що використовується в етимологічному словнику.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/134267
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Beregsasiensis_2010_2.pdf
Keywords: elpusztult falvak; névmagyarázat; Bereg megye