Az I. világháború hatása az Ungvári Királyi Katolikus Főgimnázium működésére 1914 és 1918 között - Rombai Tibor; Ромбай Тіберій (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2021)
A tanulmányban – az iskolai értesítők segítségével – megpróbálom bemutatni, hogyan hatott ki az I. világháború az Ungvári Királyi Katolikus Főgimnázium működésére. Az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve a soknemzetiségű történeti Magyar Királyság felbomlását követően 1918– 1991 között Kárpátalja több államalakulathoz tartozott. A politikai rendszerváltások kihatottak az oktatásra is, ennek következményeként sok dokumentum tűnt el vagy semmisült meg. Ezért az iskolai értesítők fontos helyet foglalnak el Ungvár iskoláinak a XX. század első felére vonatkozó történeti kutatásaiban.

Abstract. In my research I try to show how World War I influenced the functioning of the Royal Catholic High School in Uzhhorod with help of school records. After the disintegration of the Austro-Hungarian monarchy and the multi-ethnic historical Kingdom of Hungary between 1918–1991, Transcarpathia was a part of several state formations. Changes in the political system also affected education, as a result many documents were lost or destroyed. Therefore, school records play an important role in the historical research of Uzhhorod schools in the first half of the 20th century.

Резюме. У своєму дослідженні я намагаюсь показати, як Перша світова війна вплинула на функціонування Ужгородської королівської католицької гімназії за допомогою шкільних повідомлень(звітів).Після роз- паду Австро-Угорської імперії та багатоетнічного історичного королівства Угорщини між 1918–1991 рр., Закарпаття входило до складу кількох державних утворень. Зміни в політичній системі вплинули на освітній процес, в результаті чого багато документів було втрачено або знищено. Тому шкільні повідомлення (звіти) займають важливе місце в дослідженні історії шкіл Ужгорода першої половини ХХ ст.
Impact of World War I on the Functioning of the Royal Catholic High School in Uzhhorod Between 1914–1918
Вплив Першої світової війни на діяльність Ужгородської католицької гімназії між 1914–1918 рр.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/04/limes-2021-issue-viii_2021-12-30.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009320
Keywords: iskolai értesítők; első világháború; hadiérettségi; Ungvári Királyi Katolikus Főgimnázium