Вплив хрому на фазовий склад і особливості зміцнення високоентропійного сплаву MnFeCoNiCu - Мисливченко О.; О. Myslyvchenko; Крапівка М.; М. Krapivka; Терещенко О.; О. Tereshchenko; Філеп Михайло; Filep Mykhailo; Filep Mihály (Фізико-Механічний Інститут ім. Г. В. Карпенка НАН України, 2020)
Резюме. Шестикомпонентна система високоентропійних сплавів MnFeCoNiCuCrx з різним вмістом хрому (де х = 0; 0,5; 1,0; 2,0; 3,0 mol) отримана методом аргоно-дугової плавки в печі МІФІ-9. З допомогою рентгеноструктурного аналізу, растрової електронної мікроскопії та індентування досліджено вплив хрому на кристалічну структуру, мікроструктуру і твердість цих сплавів у литому стані. Залежно від вмісту хрому в їх структурі виявлено суміш таких фазових складників: два гранецентрованих куби + об’ємноцентрований куб + інтерметалічна σ-фаза (ГЦК1+ ГЦК2+ОЦК+σ). Встановлено, що зі збільшенням вмісту хрому утворюється структура ОЦК та σ-фаза, що є домінуючим чинником зміцнення сплаву.

Abstract. The six-component system of high-entropy MnFeCoNiCuCrx alloys with different chromium content (where x = 0, 0.5, 1.0, 2.0, 3.0 mol) was obtained by the method of argon-arc melting in the MIFI-9 furnace. Using the X-ray analysis, scanning electron microscopy and indentation, the effect of chromium on the crystal structure, microstructure and hardness of these alloys in the cast state was investigated. Depending on the chromium content, the MnFeCoNiCuCrх alloys have a mixture of the following phase components in their structure: two face-centered cubes + body-centered cubes + intermetallic σ-phase (FCC1 + FCC2 + BCC + σ). An increase in the chromium content leads to the formation of a BCC structure and σ-phases, which is the dominant factor in the alloy strengthening.
The influence of chromium on the phase composition and peculiarities of strengthening of high-entrophy MnFeCoNiCu alloy
Keywords: високоентропійні сплави; фазовий склад; твердість