A munkával összefüggő distressz jelentősége és következményei - Nagy Edit; Надь Едіт („RIK-U” Kft., 2019)
Tanulmányomban a károsító, azaz distressz negatív következményeinek a testi-lelki-közösségi egészségünkre gyakorolt hatásait szeretném bemutatni. A munka változó világa egyre jobban megterheli a munkavállalókat – értve ezen a leépítéseket, a tevékenységek gyakori kihelyezését, a határozott időre szóló szerződések szaporodását, a munkahelyi bizonytalanságot, a munka intenzitásának növekedését, a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének nehézségeit, valamint a munkahelyi stresszel való megküzdést segítő programok hiányát. A tartós, káros stressz (distressz) az egyén, a munkahely és a társadalom szintjén is számos negatív következménnyel jár. A lényegi megoldás pedig az, hogy a munkáltató odafigyelve a munkahelyi stressz okozta ártalmakra, biztosít a dolgozóinak rendszeres feltöltődést eredményező pihenést, tréningeket, amelyek arra szolgálnak, hogy a dolgozók elsajátíthassanak olyan módszereket, amelyekkel egymást könnyebben megértik, konfliktusaikat kezelni tudják anélkül, hogy a gyakori, ám semmit meg nem oldó sértődés vagy agresszió jelentkezzen.

Abstract. In the paper the negative consequences of distress on our physical and spiritual community health are presented. The workers are subjected to stress in the changing world of occupation like, for example, redundancy, having to move to a new place of residence due to occupational demands, fixed-term contracts, occupational insecurity, intensity of work, inability to create balance between work and private life, inability to combat streess. Long lasting stress or distress results in negative consequences for the individual, workplace and society as well. The main solution is for the employer to pay attention to the effects of the workplace stress, providing their employees with regular recharging recreation and relevant training opportunities.
Значення та наслідки дистресу у роботі
The significance and consequences of work-related distress
http://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: segítő hivatás; krónikus munkahelyi stressz; kiégés; krízis; érzelmi túlterhelés