Стилістичні трансформації в усному українсько-угорському білінгвальному мовленні жителів Закарпаття - Андрея Певсе; Pősze Andrea; Andreya Pevse; Komári Éva; Єва Комарі (Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2026)
Резюме. У статті досліджено стилістичні трансформації, що виникають в усному українсько-угорському білінгвальному мовленні мешканців Закарпаття в умовах тривалого мовного контакту. Проаналізовано основні типи стилістичних змін, зумовлених мовною інтерференцією, перемиканням кодів та міжкультурною взаємодією. Особливу увагу приділено лексико-стилістичним, фразеологічним та прагматичним трансформаціям, які формуються в повсякденній комунікації білінгвів. Методологічну основу дослідження становлять праці з білінгвізму, контактної лінгвістики, перекладознавства, міжкультурної комунікації та прикладної лінгвістики, зокрема сучасні українські й угорські наукові розвідки. Закарпаття є унікальним поліетнічним і полілінгвальним регіоном України, у якому українська та угорська мови перебувають у стані постійної взаємодії. Багатовікова історія співіснування двох мовних спільнот зумовила формування специфічного типу усного білінгвального мовлення, що характеризується високим ступенем варіативності та гібридності. У повсякденному спілкуванні мешканців регіону активно поєднуються елементи двох мовних систем, що виявляється не лише на лексичному, а й на стилістичному, прагматичному та інтонаційному рівнях. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю системного аналізу стилістичних трансформацій як закономірного результату тривалого мовного контакту, соціокультурних чинників і специфіки комунікативних практик у двомовному середовищі. У сучасних умовах глобалізації та посилення міжкультурної взаємодії проблема мовної варіативності набуває особливої значущості, адже стилістичні трансформації відображають не лише мовні, а й культурні та ідентифікаційні процеси.
Keywords: стилістичні трансформації; українська мова; білінгвізм