Környezeti nevelés az iskolai földrajz szakkör foglalkozásain az éghajlatváltozás térségi detektálása alapján - Kovács Andrea; Ковач Андрея (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
A munkában 10 város hőmérsékleti adatsorát szeretnénk megvizsgálni, hogy a Kárpát-medencében milyen mértékben van jelen a globális átlaghőmérsékleti emelkedés. A vizsgált városok a következők: Beregszász, Poprád, Kolozsvár, Debrecen, Ógyalla, Újvidék, Budapest, Szombathely, Szeged és Arad. Kiemelten szeretnénk vizsgálni, hogyan érzékelhetőek a klímaváltozás jelei a Kárpát-medencében, és hogyan lehet ezeket a helyi példákat felhasználni a tanulók környezeti szemléletének formálására.
Екологічне виховання в рамках шкільного географічного гуртка на основі виявлення регіональних кліматичних змін
Keywords: környezeti nevelés; földrajz szakkör; éghajlatváltozás