A beregi szőttes múltja és jelene - Dancs Krisztina; Данч Крістіна (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"TIMPANI", 2014)
A textil természetes része életünknek. A szövés egyesíti a szépérzéket és a technikai leleményességet. Munkámban arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az emberiség nap mint nap elsétál olyan értékek mellett, ami van annyira megbecsült és drága kincs, mint például a francia csipke vagy a hollókői asszonyviselet. Nekünk viszont a beregi szőttes a legdrágább. Így mit másat, ha nem a saját népművészetünket védjük és óvjuk. Ez minden ember feladata. Hiszen a Kárpátok lábánál olyan közösség él, akik megélik a néphagyományokat, és büszkén népszerűsítik azt. A tanulmányban bemutatom a népművészetet és annak egyik remek helyi ágát, a beregi szőttes művészetét a felfedezésétől napjainkig – mindezt történelmi keretbe helyezve. Mivel szakirodalom kimondottan nem foglalkozik a témával, így többnyire népművészek elmondásaira és a sajtóban közölt riportok alapján nyertem információkat.

Резюме. Текстиль є природним атрибутом нашого життя. Ткацтво поєднує в собі почуття краси та технічної винахідливості. У публікації зроблено спробу звернути увагу на те, що люди щодня проходять поруч таких речей, які треба цінувати не менше французьких мережив або національного жіночого вбрання селища Холлокев / Hollókő/. Для нас найдорожчими є березьке домоткане полотно. Тому наш обов′язок, наше завдання – захищати наші народні ремесла й традиції, популяризувати їх. У роботі з’ясовано, що таке народне мистецтво і представлено одну його чудову галузь – березьке ткацтво, його історію від появи до наших днів. Оскільки спеціальна література не займається цією темою, інформацію в основному зібрано з публікацій у пресі та з розповідей народних майстрівткачів.

Abstract. Textile is naturally part of our lives. The weave combines a sense of beauty, as well as technical ingenuity. In my study, I tried to draw attention to the fact that the mankind ignores such valuable treasures as French lace or traditional women’s dress of Hollókő. For us, however, the most valuable treasure is Beregi szőttes, which is homespun made in Bereg. In the study, I have outlined what folk art itself is, as well as presented one of its great local branches, the art of Beregi szőttes right from its discovery to the present time. All this information is put in a historical frame. Since there is basically no specialized literature dealing with this topic, the information is obtained from published reports and from folk artists.
Минуле та майбутнє великоберезького ткацтва
The Past and the Present of Bereg Folkweave
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Ac_Bereg_2014_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/160302
Keywords: Kárpátalja; Beregi szőttes; Nagybereg; népművészet