A Habsburg birodalom térszervezési kísérletei Délkelet-Erdélyben - Elekes Tibor; Szilágyi Ferenc („RIK-U” Kft., 2020)
A több évszázadon át működő térszerveződés első átalakítási kísérletére 1784–1790, a másodikra 1850–1860 között került sor (Elekes 2011, Szilágyi 2013, Elekes 2016). A Habsburg időkben kialakított két rövid életű átszervezési kísérlet térfelosztási változásait összegeztük történelmi területek, tájegységek viszonylatában. Gazdasági, társadalmi, etnikai, felekezeti, történelmi és sokszor természetföldrajzi szempontból „heterogén”, az „oszd meg és uralkodj” elv alkalmazására alkalmas közigazgatási egységek kialakításánál „sajátos kompromisszumot” alkalmaztak a területegység neve és központja viszonylatában. Mindkét átszervezés a több évszázados, önrendelkezésen alapuló székely és szász területek ideiglenes felszámolását eredményezte. Ezen sajátosságok feltárásában, az „átszervezési logika” megértésében nyújt segítséget tanulmányunk.

Abstract. The first radical transformation of the traditional county-seat-region system took place between 1784–1790. The area of Transylvania was divided into 10 counties, including 1–7 earlier administrative units between 1784–1786, then in to 11 new heterogeneous counties divided into 3 districts between 1786–1790. Between 1850–1856 there were 5 „ethnically based” military districts, then between 1856–1860 there were 10 districts. After both reorganizations, the traditional spatial organisation was restored until 1876. Counties and districts of similar size to those created in the Habsburg era, were established during the post World War II administrative reorganisation.
Spatial organisation experiments of Habsburg empire in Southern Transylvania
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_1_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008119
Keywords: Habsburg Birodalom; térszervezési kísérletek; Erdély