Сучасні світові тенденції витрат на оборону - Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych; Грищенко Ярослав; Hriscsenko Já.; Gryshenko Ya.; Вигівський Дмитро; Vigivszkij D.; Vyhivskyi D. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Останні роки ситуація безпеки та захисту у світі невпинно змінюється, а видатки на оборону мають щорічну тенденцію до зростання для багатьох країн, що зумовлено російською збройною агресією проти України та іншими військовими конфліктами у світі, які мають постійно наростаючий характер. В статті визначено причинно-наслідковий характер такої ситуації та похідного від неї прискореного функціонування секторів оборони країн світу, що відповідно зумовило їх диверсифікацію та розвиток економічної компоненти їх оборонної стратегії (пошук джерел військових витрат тощо). Автором проведено аналіз сучасних світових тенденцій з витрат на оборону, що дозволило охарактеризувати їх динаміку за останні п'ять років, визначити еволюцію обсягів таких витрат у провідних країнах світу, а також встановити можливі джерела фінансування оборонного сектору держави. Так, на прикладі програми “переозброєння” Європейського союзу, до останніх віднесено: позики державам-членам ЄС для інвестицій в оборону задля зменшення фрагментації та збільшення сумісність елементів оборонних секторів; участь у програмах політики згуртованості для збільшення витрат на оборону; мобілізацію приватного капіталу шляхом прискорення створення союзу заощаджень та інвестицій, і також через Європейський інвестиційний банк. Другий рік поспіль військові витрати зростали у всіх п'яти географічних регіонах світу, що відображає загострення геополітичної напруженості в усьому світі. У статті аргументовано, що країною з найбільшими військовими витратами у світі й досі залишається США, друге місце в цьому секторі також залишається за Китаєм. Встановлено, що останні два роки значного збільшення здобули оборонні бюджети таких країн як Німеччина, Індія, Великобританія, Саудівська Аравія, Україна, Франція, Японія, Південна Корея, Ізраїль, Польща, Італія.

Az elmúlt években a világ biztonsági és védelmi helyzete folyamatosan változik, és számos ország éves szinten növeli a védelmi kiadásait. Ennek oka elsősorban az Oroszország által Ukrajna ellen indított fegyveres agresszió, valamint más, egyre súlyosbodó fegyveres konfliktusok világszerte. A tanulmány ok-okozati összefüggésben vizsgálja ezt a helyzetet, valamint a védelmi szektorok felgyorsult működését világszerte, amely a védelmi stratégiák gazdasági komponensének diverzifikációjához és fejlesztéséhez vezetett (például a katonai kiadások forrásainak keresése). A szerző elemzést nyújt a globális védelmi kiadások jelenlegi trendjeiről, bemutatva azok dinamikáját az elmúlt öt évben, a világ vezető országainak védelmi költségvetési fejlődését, valamint az állami védelmi szektor finanszírozási lehetőségeit. Az Európai Unió "újrafegyverkezési" programjának példája alapján a lehetséges források közé tartoznak: EU-tagállamoknak nyújtott hitelek a védelembe történő beruházásokra, a fragmentáció csökkentése és a védelmi szektor elemeinek kompatibilitása érdekében; részvétel a kohéziós politikai programokban a védelmi kiadások növelésére; valamint a magántőke mozgósítása a megtakarítási és beruházási unió gyorsabb létrehozásán keresztül, továbbá az Európai Beruházási Bank közreműködésével. Második éve, hogy a világ mind az öt földrajzi régiójában növekedtek a katonai kiadások, ami a geopolitikai feszültségek fokozódását tükrözi. A tanulmány megállapítja, hogy az Egyesült Államok továbbra is a világ legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkező országa, míg a második helyet Kína tartja. Az elmúlt két évben jelentősen megnőtek Németország, India, Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia, Ukrajna, Franciaország, Japán, Dél-Korea, Izrael, Lengyelország és Olaszország védelmi költségvetései.

Abstract. In recent years, the security and defense situation in the world has been constantly changing, and defense spending has an annual tendency to grow for many countries, which is due to the Russian armed aggression against Ukraine and other military conflicts in the world, which are constantly increasing. The article identifies the cause-and-effect nature of such a situation and the resulting accelerated functioning of the defense sectors of the countries of the world, which accordingly led to their diversification and development of the economic component of their defense strategy (search for sources of military spending, etc.). The author analyzed modern global trends in defense spending, which allowed us to characterize their dynamics over the past five years, determine the evolution of the volume of such spending in the leading countries of the world, and also establish possible sources of financing for the defense sector of the state. Thus, using the example of the European Union's "rearmament" program, the latter include: loans to EU member states for defense investments in order to reduce fragmentation and increase the compatibility of elements of defense sectors; participation in cohesion policy programmes to increase defenсe spending; mobilisation of private capital by accelerating the creation of the Savings and Investment Union, and also through the European Investment Bank. For the second year in a row, military spending increased in all five geographical regions of the world, reflecting the aggravation of geopolitical tensions worldwide. The article argues that the country with the largest military spending in the world still remains the USA, with China also in second place in this sector. It is established that in the last two years, the defenсe budgets of countries such as Germany, India, the UK, Saudi Arabia, Ukraine, France, Japan, South Korea, Israel, Poland, Italy have significantly increased.
A világ védelmi kiadásainak jelenkori globális tendenciái
Current global defense spending trends
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: військові витрати; витрати на оборону; оборонні витрати; оборонний бюджет