Необхідність розвитку управлінського обліку інноваційного капіталу в системі інноваційного менеджменту - Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Зміни в зовнішньому середовищі підприємств з кінця ХХ-го століття зумовили зміни в управлінському обліку, що призвели до винайдення та впровадження нових методів та інструментів, які дозволили забезпечити релевантність облікової інформації новим інформаційним потребам і запитам користувачів в умовах економіки знань. Еволюція управлінського обліку від засобу реалізації контрольних механізмів до інструменту інформаційної підтримки управлінських рішень, політик та стратегій шляхом надання релевантної фінансової та нефінансової інформації зробила його найбільш перспективною інформаційною системою, впровадження якої дозволяє забезпечити створення довгострокової вартості підприємства в умовах ускладнення бізнес-середовища та діджиталізації економіки. В статті обґрунтовано необхідність розвитку системи інформаційного забезпечення інноваційного менеджменту в умовах економіки знань. Проаналізовано основні вимоги, яким повинні відповідати інформаційні системи для формування інформації про інноваційний капітал підприємства. Охарактеризовано зміну методології управлінського обліку як реакцію системи на необхідність забезпечення вирішення проблеми релевантності інформації, що надається менеджменту. Виділено причини необхідності застосування системи управлінського обліку в інноваційному менеджменті. Визначено обмеженість системи фінансового обліку та пріоритетність застосування управлінського обліку для інформування менеджменту про стан та результати інноваційної діяльності підприємства. Обґрунтовано важливість розвитку управлінського контролю витрат інноваційної діяльності. Проаналізовано аналітичні можливості системи управлінського обліку як засобу управління інноваційним капіталом підприємства. Досліджено безпеку інформації про інноваційний капітал в системі управлінського обліку в умовах формування економіки знань. Визначено та описано проактивну роль управлінських бухгалтерів в управлінні інноваційною діяльністю підприємства в умовах формування економіки знань. Окреслені причини характеризують основні тенденції, які відбуваються в управлінському обліку (розвиток методології відповідно до потреб менеджменту, формування економіки знань та цифровізація бізнес-процесів), що надає йому значні переваги у порівнянні з іншими інформаційними системами, та підтверджує необхідність використання як основи для формування інформаційного простору для управління інноваційною діяльністю підприємства.

A vállalkozások külső környezetében a 20. század végétől bekövetkezett változások a vezetői számvitelben olyan változásokhoz vezettek, amelyek új módszerek és eszközök feltalálásához és bevezetéséhez vezettek, amelyek lehetővé tették a számviteli információk relevanciájának biztosítását a felhasználók új információigényei és kérései szempontjából a tudásgazdaság körülményei között. A vezetői számvitel fejlesztése a kontrollmechanizmusok megvalósításának eszközéből, a vezetői döntések, politikák és stratégiák meghozatalához megfelelő pénzügyi és nem pénzügyi információk biztosításával a legígéretesebb információs rendszer eszközévé vált, amelynek megvalósítása lehetővé teszi a vállalkozás hosszú távú értékteremtését az üzleti környezet összetettsége és a gazdaság digitalizációja mellett. A cikk alátámasztja az innovációmenedzsment információs támogatási rendszerének kialakításának szükségességét a tudásgazdaság körülményei között. A tanulmány elemzi azokat a főbb követelményeket, amelyeknek az információs rendszereknek meg kell felelniük a vállalkozás innovációs tőkéjére vonatkozó információk képzéséhez. Továbbá a vezetői számviteli módszertanban bekövetkezett változást rendszerszintű válaszként írja le a vezetés számára szolgáltatott információk relevanciájának problémájának megoldására. A cikk rávilágít arra, hogy miért szükséges a vezetői számviteli rendszer alkalmazása az innovációmenedzsmentben. Meghatározásra kerülnek a pénzügyi számviteli rendszer korlátai, valamint a vezetői számvitel alkalmazásának prioritásai a menedzsment tájékoztatására a vállalkozás innovációs tevékenységének állapotáról és eredményeiről. A cikk alátámasztja az innovációs tevékenység költségei feletti vezetői kontroll kialakításának fontosságát. Továbbá a vezetői számviteli rendszer elemző képességeit elemzi, mint a vállalkozás innovációs tőkéjének kezelésének eszközét. A cikk az innovációs tőkével kapcsolatos információbiztonságot vizsgálja a vezetői számviteli rendszerben a tudásgazdaság fejlesztésének összefüggésében. Meghatározásra és leírásra került a innovációs vezetői számviteli könyvelők proaktív szerepe a vállalkozás innovációs tevékenységeinek irányításában a tudásgazdaság fejlődésének feltételei között. A tanulmányban felvázolt okok jellemzik a vezetői számvitelben előforduló főbb trendeket (a vezetési igényeknek megfelelő módszertan fejlesztése, a tudásgazdaság kialakítása és az üzleti folyamatok digitalizálása), ami jelentős előnyöket biztosít a többi információs rendszerhez képest, és megerősíti egy információs tér létrehozásának szükségességét a vállalkozás innovációs tevékenységeinek irányításához.

Abstract. Changes in the external environment of enterprises since the late 20th century have necessitated alterations in managerial accounting, leading to the invention and implementation of new methods and tools. These adaptations aim to ensure the relevance of accounting information to the emerging informational needs and inquiries of users in the knowledge-based economy. The evolution of managerial accounting from a mechanism for enforcing control mechanisms to a tool for providing informational support for managerial decisions, policies, and strategies by furnishing relevant financial and non-financial information has rendered it the most promising informational system. Its implementation enables the creation of long-term enterprise value amidst the complexities of the business environment and the digitization of the economy. This article substantiates the necessity for developing the information provision system of innovation management within the context of the knowledge-based economy. It analyzes the primary requirements that information systems must meet to generate information about enterprise innovation capital. The shift in managerial accounting methodology is characterized as a response to the need to ensure the relevance of information provided to management. The reasons for the necessity of employing managerial accounting in innovation management are identified. The limitations of financial accounting systems and the priority of using managerial accounting to inform management about the state and results of enterprise innovation activities are determined. The importance of developing cost management control in innovation activities is substantiated. The analytical capabilities of managerial accounting systems as a means of managing enterprise innovation capital are examined. Information security about innovation capital in the managerial accounting system in the formation of the knowledge-based economy is investigated. The proactive role of management accountants in managing enterprise innovation activities in the formation of the knowledge-based economy is described. The outlined reasons characterize the main trends occurring in managerial accounting (development of methodology according to management needs, formation of the knowledge-based economy, and digitization of business processes), providing significant advantages over other information systems and confirming the necessity of using it as a basis for shaping the informational space for managing enterprise innovation activities.
Az innovációs tőke vezetői elszámolás fejlesztésének szükségessége az innovációmenedzsment rendszerében
The Necessity of Developing Management Accounting of Innovation Capital within the Innovation Management System
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: економіка знань; інноваційна діяльність; інноваційний капітал; інноваційний менеджмент; управлінський облік; tudásgazdaság; innovációs tevékenység; tőke; innovációmenedzsment; vezetői számvitel