Облік витрат в управлінні інноваційною діяльністю - Бачо Роберт; Robert Bacho; Bacsó Róbert (Одеський національний політехнічний університет, 2019)
Резюме. Здійснено критичний аналіз вітчизняних та зарубіжних методів обліку витрат та методів калькулювання собівартості для цілей управління витратами інноваційної діяльності. Встановлено, що вітчизняні методи обліку витрат та калькулювання враховують особливості організації виробничих процесів та проходження кожним видом продукції всіх стадій виготовлення, мають високу аналітичність даних про витрати. Зарубіжна методологія обліку витрат, на відміну від вітчизняної, більше орієнтована на управління витратами та управління діяльністю підприємства вцілому. Визначено найбільш оптимальні методи обліку витрат інноваційної діяльності, починаючи з перших етапів створення стартап-компанії та/або навіть на старті розробки ідеї, проекту, технології тощо. Поєднання ідентифікованих методів обліку витрат сприяє підвищенню ефективності управління інноваційними витратами та системи управління інноваційним підприємством.

Abstract. A critical analysis of domestic and foreign methods of cost accounting and methods of self-cost calculation for the purpose of cost management of innovation activities has been made. It is established that the domestic methods of cost accounting and calculation take into account the peculiarities of the organization of production processes and the passage by each type of product all stages of production, and have high analytics of cost data. Foreign cost accounting methodology, as opposed to domestic, is more focused on cost management and management of the enterprise as a whole. The most optimal methods of cost accounting of innovation activities are determined, starting from the first stages of creation of a start-up company and / or even at the start of the development of an idea, project, technology, etc. The combination of identified cost accounting methods enhances the efficiency of innovation cost management and the innovation enterprise management system.
Cost accounting in management of innovation activities
Редакційна колегія: https://economics.net.ua/journal-print
Зміст: https://economics.net.ua/39-2_print
Keywords: облік; витрати; інноваційна діяльність; стартап-компанії; методи обліку витрат; accounting; costs; innovation activity; start-up companies; cost accounting methods