Az iskolaügy alakulása a Szovjetunióban a második világháború utáni években (1944–1953) - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (PoliPrint Kft., 2010)
Mindennapi életünk elengedhetetlen hozzátartozója az iskolai oktatás, ami az egész 20. századra jellemző volt. Amióta a tömegoktatás létezik, azóta azt a mindenkori állami hatalom próbálta irányítani, sok esetben kisajátítani. Nem volt ez másként a Szovjetunióban sem, hisz ott már az 1920-as években meghirdették az oktatás általánosságát és annak az állami építésbe való betagolását. A sztálini időszak oktatáspolitikája a szovjetek számára nagy honvédőnek nevezett háború után teljesedett ki. A háború után Sztálin még kilenc évig élt és irányította az országot. Ezen időszaknak az általános iskolaügyét tárgyaljuk az alábbiakban.

Резюме. Шкільна освіта є невід’ємною частиною нашого повсякденного життя, що характерне для усього XX століття. Відтоді відколи існує загальна освіта влада намагалася керувати нею, підпорядкувати собі. Так було і в Радянському Союзі, де, вже починаючи з 1920-х років, була проголошена загальність освіти і її включення до системи державного будівництва. Освітня політика сталінської епохи набула завершеної форми після Другої світової війни. Сталін прожив після війни ще дев’ять років. Нижче ми обговорюємо шкільну освіту саме цього періоду.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: általános iskolaügy; Szovjetunió; 1944-53