A Covid-tapasztalatok összefüggése a Coviddal kapcsolatos implicit beállítódásokkal - Kondé Zoltán; Kovács Judit (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az elmúlt évek egyik meghatározó társadalmi tapasztalata a Covid–19- járványhoz kapcsolódik. Ennek az összetett, az életünket sok szempontból befolyásoló negatív tapasztalatnak több összetevőjét lehet megkülönböztetni. Egyrészt szembesülhettünk a vírus, illetve a járvány által okozott, a megbetegedés lehetőségéből fakadó veszélyhelyzettel, amit felerősített, fokozott a szokásos védekezés (gyógyszer, oltás) lehetőségének a hiánya, és a veszélyhelyzettel szembeni óvintézkedések (lezárások) miatt felbolydult mindennapi élet. Emellett szinte mindenki számára közvetett vagy közvetlen tapasztalatként adódott a betegség élettani, fiziológiai következményeivel való szembesülés, mint betegségtapasztalat. Mindezen összetett benyomások összhatásában a Covid–19-járvánnyal kapcsolatban a vélekedések és a védekezéssel járó cselekvő hozzáállás ambivalenciáját figyelhettük meg. A betegségről, a védekezés lehetőségéről, a vakcináról szóló hivatalos kommunikációban és közösségi médiában, de a személyközi kommunikációban is egy dominánsan negatív kép rajzolódott ki. Ez alapján óvatos, körültekintő viszonyulás, az óvintézkedések fokozott figyelembe vétele, és az oltáshoz való nyitott hozzáállás volt elvárható. Ugyanakkor markánsan megjelent egy szkeptikus vélekedés is, elsősorban az oltások és egyéb ellenintézkedések hatékonyságát illető kétségek, illetve vírus- és oltástagadó álláspontok formájában. Kutatásunkban ennek az ellentmondásos helyzetnek igyekeztünk mögé nézni a Coviddal kapcsolatos vélekedések implicit vonatkozásainak elemzésével. Kutatásunk célja a Covidbetegséggel kapcsolatos betegségtapasztalatok, a betegségre és veszélyeztetettségre vonatkozó beállítódások, vélekedések, illetve az oltási hajlandóság ös - szefüggésének vizsgálata volt. Jelen keretek között kutatásunk eredményeinek egy metszetét ismertetjük, előtérbe helyezve a Coviddal kapcsolatos étékelő vélekedések implicit megközelítését és az implicit beállítódások jellemzőinek a betegségtapasztalatokkal való összefüggését.
Keywords: Covid; implicit beállítódás; betegségtapasztalat