Kitekintés Kárpátaljára - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy; Radvánszky Ferenc; Ференц Радванський (Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Kulturális és Közművelődési Központja, 2023)
A Református Egyház, mint „egy darabokra tört antik váza” – Bertók Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület első püspöke fogalmazta így meg a trianoni tragédia utáni Magyar Református Egyház (MRE) helyzetét A csehszlovák kormány 1919 óta folyamatosan hangoztatta elvárását, hogy a reformátusok alakuljanak önálló egyházzá Ebben a helyzetben minden afelé tolta a Ruszinszkóba szakadt három egyházmegyét (Ungi, Beregi, Máramaros-Ugocsai), hogy önálló egyházkerületet hozzanak létre.

Abstrakt. Od roku 1919 československá vláda neustále vyjadrovala požiadavku, aby sa reformovaná cirkev stala samostatnou cirkvou Toto očakávanie si jednoznačne vyžadovalo územnú a štrukturálnu organizáciu nezávislú od Reformovanej cirkvi Maďarska Situáciu komplikovala skutočnosť, že Podkarpatsko dostalo v rámci československého štátu samostatnú správu Najprv v podobe direktória a neskôr v podobe úradu guvernéra Vzhľadom na autonómny charakter tejto oblasti nebolo jasné, či tam žijúci reformovaní majú patriť do Predtisského dištriktu, na čele ktorého stál biskup István Pálóczi Czinke, alebo majú byť organizovaní ako samostatný dištrikt? Ani guvernér Zaťkovič nevedel v januári 1921 dať dobrú odpoveď na túto otázku Nakoniec nová štátna moc rozhodla svojím dekrétom z 21 marca 1921, podľa ktorého sa autonómne postavenie Podkarpatska muselo odraziť aj v organizácii reformovanej cirkvi To znamenalo vytvorenie vlastného dištriktu.
Výhľad na Podkarpatsko v medzivojnovom období 20. storočia
Keywords: Kárpátalja; Református Egyház; egyházszervezés; egyházpolitika; felekezeti iskolák