Дослідження зв'язку варіацій параметрів магнітного поля та сейсмотектонічних процесів в Закарпатському внутрішньому прогині за 2019 році - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Іжак Тібор; Izhak Tibor; Izsák Tibor; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Вербицький Сергій; Verbitsky Sergii; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika (Акцент ПП, 2020)
Резюме. На території Закарпатського внутрішнього прогину проводяться геофізичні спостереження на пунктах геофізичних та деформометричних вимірювань Відділу сейсмічності Карпатського регіону та Карпатського Відділення Інституту геофізики ім..С.І. Субботіна НАН України. За результатами наукових досліджень в регіоні відмічено зв'язок варіацій параметрів геофізичних полів та сучасних горизонтальних рухів в зоні Оашського глибинного розлому. Для дослідження використано кінематичні характеристики варіацій вектора магнітної індукції магнітного поля Землі, сучасних рухів кори, проявів місцевої сейсмічності. Проведені дослідження важливі для вивчення екологічного стану регіону та вирішення проблем геологічного характеру, їх можна використати при вивченні природничих дисциплін факультетах вищих навчальних закладів, при підготовці науководослідницьких робіт учнів, вихованців гуртків МАН України.
Keywords: вектор магнітної індукції; магнітне поле Землі; сучасні горизонтальні рухи кори; сейсмічність; Закарпатський внутрішній прогин; зона Оашського глибинного розлому; геофізичні поля; геодинамічний стан; екологічний стан