A külhoni magyar településterületi tömbök lehatárolása és tipizálása, valamint társadalmi – gazdasági, és térkapcsolati struktúrájuk azonosítása - Körmöczi Gábor; Кермеці Г. (ФОП Сабов А. М., 2019)
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet célkitűzése a külhoni magyarság szülőföldön történő megmaradása, és társadalmi-gazdasági megerősödése. Ezt szolgálja az Intézet jelen kutatása is, melynek keretében megkíséreltük kijelölni minden külhoni nemzetrészben azokat a magyarok által többségben lakott települési tömböket, amelyek térszerkezeti szempontból, társadalmi-gazdasági viszonyaik szerveződése alapján – esetleg részben közigazgatási helyzetük révén is – bizonyos mértékben egységet alkotnak, adott esetben térségi identitást is formálnak. E tömbök célszerűen egy térséget jelenítenek meg, van városias központjuk és e központnak van vidéke, azaz vonzáskörzete. A tömbök képezhetik a külhoni magyar településterület „területi közigazgatási középszintjét”. A tömbök ilyenformán a külhoni magyar közszolgáltatás-szervezési és a külhoni település-, térség- és gazdaságfejlesztési beavatkozások területi alapegységei lehetnek a későbbiekben. (A külhoni közszolgáltatásszervezés szempontjából természetesen a szórványtérségek is éppúgy fontosak, de ott más logikák kerülnek előtérbe, melyre jelen kutatás nem terjedt ki.)
Визначення та типізація блоків угорських поселень за межами Угорщини та визначення їх соціальноекономічних та просторових відносин
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: Kárpát-medence; településterületi tömbök; külhoni magyarok