Kulturális események a "Bereg" hetilap hasábjain (1876-1918) - Cseresznye Erzsébet; Черешня Ержебет (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2021)
A szakdolgozatom tárgya a kulturális események a Bereg hetilap hasábjain. Ahhoz, hogy rendezett képet kapjunk a tárgyról, fel kellett tárni a kontextusát is, így az első fejezetben felvázoltam három alpontban a Bereg vármegye dualizmuskori viszonyait, lapkiadását és bővebben a Bereg hetilap történetével is foglalkoztam. Ebben a fejezetben összességében kimutatható, hogy Bereg vármegyében a magyar kulturális élet problémákban ütközött, hiszen a népességéből is adódóan a nem magyarok százalékos arányai a népesség felét tette ki. Ezen kívül a lapkiadás egyik kulcsfontosságú gátja a tömeges analfabetizmus volt. Megfigyelhető emiatt továbbá, hogy a lapkiadás országos szinten későn jelentek meg és a sajtótermék szempontjából is kevés volt a térséghez viszonyítva is. Azonban egy kiemelkedő orgánuma volt a dualizmuskori Bereg vármegyének a Bereg hetilap, mely 1873-tól egészen 1918-ig kisebb-nagyobb kihagyással jelentette meg számait. A második fejezetben ismertettem a Bereg hetilap munkatársait, kiemelve Janka Sándor főszerkesztőt és Kóródy Sándor segédszerkesztőt. A kutatásaim során világossá vált számomra, hogy ezek a személyek nemcsak a Bereg hetilap kiemelt munkatársai voltak, hanem az adott kor társadalmi életének kulcsfontosságú személyei, akik a kulturális események főszervezői voltak. A harmadik fejezetben foglalkoztam az egyletek elterjedésével, hiszen az elsőszámú kulturális események alakítói az egyletek voltak a dualizmus idején. Itt kiemeltem két fontosabb egyletet, a kaszinókat és a nőegyletet, akik számtalan bált, estet, táncmulatságot, ünnepséget szerveztek meg. A dualizmus korára jellemző volt a vándorszínészet tömegessé válása, így munkámban tüzetesebben foglalkoztam a színi előadásokkal Beregszászban. Összességében úgy vélem, hogy a lapkiadás körülményeit bemutattam a munkámban, betekintést mutattam a Bereg hetilap kulturális életében. Úgy vélem, hogy a Bereg hetilap még rengeteg olyan potenciális kutatási témát rejt, mellyel érdemes lenne foglalkozni.
Культурні події в тижневик "Берег" (1876-1918)
Keywords: Bereg vármegye; dualizmus; sajtó; Bereg hetilap; Janka Sándor; Kóródy Sándor; egyletesedés; kaszinó; nőegylet; magyarosítás; színház