A tanórai kommunikáció és az alkalmazott munkaforma összefüggéseinek vizsgálata alsó tagozatban - Nagy Nikoletta; Надь Ніколетта („RIK-U” Kft., 2019)
A kommunikációs kompetencia megfelelő fejlettsége fontos szerepet játszik a társadalomba való beilleszkedésben. A készséget Magyarországon és Ukrajnába egyaránt a kulcskompetenciák közé sorolják, így fejlesztésében nagy szerepet kap a kötelező iskolai oktatás. Kutatásom arra irányult, hogy összefüggést keressek a tanórai munkaszervezés és a tanulók verbális aktivitása között. A verbális aktivitást mint a kommunikációs fejlődés feltételét vettem alapul. A következtetések megfogalmazása egyrészt a megfigyelt órák, másrészt az általam levezetett órák lejegyzett hanganyagának elemzése alapján történt. Az eredmények alátámasztották hipotézisemet, mely szerint a frontális óraszervezés kevesebb lehetőséget nyújt a tanulók számára verbális aktivitásra, így a kommunikációs kompetencia fejlődéséhez is a kiscsoportos és páros munkaszervezésű órákhoz képest. Ez a kommunikációs kompetencia megfelelő fejlődése érdekében további kutatások alapja lehet.

Abstract. Proper development of communication competence plays an important role in social integration. It is considered to be a key competence both in Hungary and Ukraine, so the compulsory school education plays a major role in its development. My research was focused on finding a link between classroom work organization and the students’ verbal activity. I considered verbal activity a condition for communication development. The conclusions were drawn from the analysis of the observed classes and the analysed audio material I recorded in the classroom. The results supported my hypothesis that frontal organization of classes offers less opportunities for learners to exhibit verbal activity, including the development of communication competence compared to small-groups and couple-oriented lessons. This can be the basis for further research on the proper development of communication competence.
Вивчення зв’язків між комунікацією та іншими формами навчання під час уроку у початкових класах
Examining the relationship between classroom communication and classroom work organisation in primary education
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/en/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: kommunikációs kompetencia; tanórai munkaszervezés; kommunikációfejlesztés