Lónyay Menyhért politikai pályája a kiegyezéstől miniszterelnöki visszavonulásáig (1867–1872) - Kovács Noémi; Ковач Ноемі (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2025)
Szakdolgozatom témája: Lónyay Menyhért politikai pályája a kiegyezéstő miniszterelnöki visszavonulásáig (1867–1872). A dolgozatom célja, hogy átfogó képet adjak Lónyay Menyhért szerepéről az adott korszakban. A kutatás során szakirodalom-elemző és -feldolgozó módszert alkalmaztam, amit kiegészítettem némi korabeli forrással. A munka feltárja Lónyay pénzügyi elveit, közpolitikai döntéseit, pályafutásának főbb állomásait, és elemzi azokat a politikai és személyes tényezőket, amik a miniszterelnöki lemondásához vezettek. Dolgozatomban bemutatásra kerül az út, ami végül a pénzügyi kormányzat élére segíti, továbbá, hogy milyen elvek mentén szervezte meg a pénzügyi tárcát. A munka kiterjed Bécsi közös pénzügyminiszteri munkájára is. Elemzésre kerül miniszterelnöki időszaka, azon belül a kormányzati programja és a reformtörekvései. Miniszterelnöki pályáját folyamatos vádak között élte meg, ami politikailag reális volt, rácáfolásai ellenére mégis sikerült indokot adnia rájuk. Politikusként, közgazdászként, publicistaként és pénzügyminiszterként egyaránt jelentős hatást gyakorolt a dualista állam működésére.

Резюме. Тема моєї кваліфікаційної роботи: „Політична кар'єра Лоньяї Меньгерта від Австро-угорської угоди до його відставки з посади прем'єр-міністра (1867–1872)”. Метою роботи є надати всебічне уявлення про роль Лоньяї Меньгерт у зазначений період. У ході дослідження було використано методи аналізу та опрацювання наукової літератури, доповнені вивченням джерел того часу. У роботі розкриваються фінансові принципи Лоньяї, його політичні рішення, основні етапи кар’єри, а також аналізуються політичні й особисті чинники, що призвели до його відставки з посади прем’єр-міністра. Розглядається, як він очолив фінансове управління. Досліджується його діяльність на посаді спільного міністра фінансів у Відні. Аналізується також його період на посаді прем’єр-міністра, урядова програма та реформи. Його кар'єра на посаді прем'єр-міністра проходила під постійними звинуваченнями, які були політично реалістичними, але завжди спростовувалися, і все ж йому вдавалося давати для них підстави. Як політик, економіст, публіцист і міністр фінансів він мав значний вплив на функціонування дуалістичної держави.
Політична кар’єра Лоньяї Меньгерта від Австро-угорської угоди до його відставки з посади прем’єр-міністра (1867–1872)
Keywords: Lónyay Menyhért; kiegyezés; pénzügyminiszter; gazdaságpolitika; Лоньяї Меньгерт; Австро-угорська угода; міністр фінансів; економічна політика