Gyermekvállalási attitűdök vizsgálata a Munkácsi járás délnyugati csücskének településein - Tóth Lídia; Товт Лідія (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
A kutatás célja az volt, hogy megvizsgáljuk a magyar lakosság családtervezéshez való viszonyulását, milyen attitűdök társulnak a gyermekvállaláshoz, melyek azok a szempontok, értékek, amik elsőbbséget élveznek a vizsgált témával kapcsolatban, ezáltal betekintést nyerve a demográfiai folyamatok hatótényezőibe a kistérségben. Megvizsgáltuk, hogy bizonyos tényezők megléte mellett – ilyen például a jobb egészségügyi ellátás, magasabb bérezés, állami támogatások, valamint stabil gazdasági helyzet – vállalnának-e több gyermeket az itt élő emberek, azaz, hogy ezek a feltételek jelentősen befolyásolhatják-e a családtervezést. A lekérdezettek között 20 nagycsaládos személlyel is kitöltettük a kérdőíveket, mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy miben mások az attitűdjeik, mint azoknak, akik kevesebb gyermeket vállaltak.
Дослідження особливостей репродуктивної поведінки мешканців поселень південно-західного куточку Мукачівського району
Keywords: gyermekvállalás; Munkácsi járás; népesség; Мукачівський район; населення; репродуктивна поведінка