Összeomlás és konszolidáció az első világháború után - Szakál Imre; Сакал Імре; Szakal Imre (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Beregszász jelentőségét a csehszlovák térfoglalás időszakában elsősorban közigazgatási státusza adta. Bereg megye központja rendezett tanácsú város volt, amely törvényszékkel rendelkezett. Az 1918 őszétől 1919 nyaráig eltelt időszak eseménydús volt a város életében. Az első világháború felerősítette a meglévő feszültségeket és újakat is létrehozott, amelyeket 1918 őszének eseményei felszínre hoztak, és ezek az ország keleti végében is jól érzékelhetők voltak.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; katonai megszállás; közigazgatás; gazdaság