Szovjet–magyar kapcsolatok 1964-től nagyköveti jelentések alapján, különös tekintettel a kárpátaljai magyarságra - Császár István; Часар Іштван; Ishtvan Chasar („RIK-U” Kft., 2018)
A második világháborút követően nemcsak Kelet- és Nyugat-Európát választotta el egymástól a vasfüggöny, hanem a keleti blokkon belül is fokozódott az elszigetelődés. Ez a tény, és a világháborút lezáró békeszerződések fokozottan hatottak a kárpát-medencei magyarságra, az anyaországtól elszigetelt magyar közösségekre. A kárpátaljai magyarság a szovjet fennhatóság éveiben súlyos csapásokat szenvedett el, kezdve a „málenykij robottól”, a donbászi munkaszolgálaton át a teljes háttérbe szorításig. Korábbi kutatásaim során már sikerült megvizsgálni, hogy milyen volt a budapesti vezetés rálátása a helyi magyarságra, melyek voltak azok az információk, melyek eljuthattak Kárpátaljáról Kijeven vagy Moszkván keresztül a magyar diplomatáktól a budapesti pártvezetőkhöz. Jelen előadás során a teljes brezsnyevi időszakot kívánjuk bemutatni.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: kárpátaljai magyarok; szovjet-magyar kapcsolatok; nagyköveti jelentések