A FEJ tartályként történő konceptualizációja a kínai, a lengyel, a magyar és a német frazeológiai kapcsolatok tükrében - Lechner Ilona; Danyang Kou; Desbordes-Korcsev Katarzyna; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (My University, 2013)
Cikkünkben kísérletet teszünk arra, hogy rekonstruáljuk a fej tartályként történő konceptualizációját a kínai, a lengyel, a magyar és a német frazeológiában. Az elemzésből világosan kitűnik, hogy a fej fogalom a szóban forgó nyelvekben rögzült képének a rekonstruálásához több tartományból (doménből) álló kognitív bázist szükséges figyelembe venni. A nyelvi anyag gazdagsága és sokszínűsége, a polikategoriális konceptualizációs módok sokasága arról tanúskodik, hogy a fej szó mögött rejlő nyelvi világkép hűen tükrözi ennek a testrésznek a rendkívül nagy jelentőségét az ember életében.
http://www.filologia.hu/images/media/Filologia_2013-3-4.pdf
http://www.filologia.hu/images/media/Onallo_cikkek_pdfben/Filologia_2013-3-4_45-79_KuoDanyang_DesbordesKorcsevKatarzyna_LechnerIlona.pdf
Keywords: nyelvi világkép; kognitív nyelvészet; konceptualizáció; frazeológia