Оцінка формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств - Василь Гой; Goj V.; Goi V. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Доведена актуальність теми дослідження відносно розробки та реалізації теоретико-методологічного підходу до оцінки рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств. Обґрунтовано відсутність комплексного підходу до оцінки рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств. Запропоновано визначення інтелектуальної економічної системи як сукупності економічних, геопросторових, безпекових, соціальних компонентів, що розробляються шляхом застосування сучасних математичних методів і моделей, штучного інтелекту, інформаційно-аналітичного забезпечення та інструментарію й формують основу для прийняття управлінських рішень у контексті розвитку будівельних підприємств. Досягнута мета дослідження щодо виокремлення особливостей розробки теоретико-методологічного підходу оцінки рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств. У рамках досягнутої мети вирішені наступні завдання: формування напрямів оцінки рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств; визначення інтегрального показника рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи; інтерпретація отриманих результатів. У результаті оцінки визначено посередній рівень інтегрального показника формування та використання інтелектуальної економічної системи на всіх будівельних підприємств. Це свідчить про посередні можливості щодо формування та використання інтелектуальної економічної системи, враховуючи економічні, геопросторові, безпекові, соціальні аспекти діяльності будівельних підприємств. Поряд з цим, для формування й реалізації інтелектуальної економічної системи виникає необхідність розробки відповідних науково обґрунтованих рекомендацій шляхом застосування інструментарію економікоматематичного моделювання для прогнозування змін інтегрального показника та його впливу на узагальнюючий чинник розвитку будівельних підприємств. Розроблено теоретикометодологічний підхід інтегральної оцінки рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи, який базується на застосуванні комплексу методів і моделей, аналітико-діагностичній системі чинників, що дозволяє визначити інтегральний показник і побудувати кількісну основу для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо розвитку будівельних підприємств. Запропоновані методи і моделі оцінки рівня формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств, що визначаються комплексним застосуванням кількісного і якісного інструментарію та дозволяють створити економіко-прикладний механізм розробки теоретико-методологічного підходу до оцінки. Визначені чинники формування та використання інтелектуальної економічної системи будівельних підприємств, що базується на економічному, геопросторовому, безпековому, соціальному забезпеченні, що надало можливості сформувати діагностично-аналітичну систему локальних, системних, узагальнюючих, інтегрального показників оцінки для побудови кількісної основи обґрунтування управлінських рішень.

A kutatási téma relevanciáját bizonyítja az építőipari vállalkozások szellemi gazdasági rendszere kialakulásának és felhasználásának elméleti és módszertani megközelítésének kialakítására és megvalósítására irányuló folyamatok. A cikkben igazolt az építőipari vállalkozások szellemi gazdasági rendszerének kialakítási és felhasználási szintjének felmérésére vonatkozó átfogó megközelítésnek hiánya. Az intelligens gazdasági rendszer definíciója olyan gazdasági, térinformatikai, biztonsági és társadalmi összetevők összessége, amely modern matematikai módszerek és modellek, mesterséges intelligencia, információs és elemzési támogatások és eszközök alkalmazásával alakul ki, és a vezetői döntések alapját képezi az építőipari vállalkozások fejlesztésének keretében. A kutatás célja az építőipari vállalkozások szellemi gazdasági rendszerének kialakulási és felhasználási szintjének értékelésére vonatkozó elméleti és módszertani megközelítés kialakítási sajátosságainak bemutatása. A kítűzött cél elérése érdekében az alábbi feladatok lettek megoldva: az építőipari vállalkozások szellemi-gazdasági rendszerének kialakulását és felhasználási szintjének felmérésére irányozott értékelésének bemutatása; a szellemi gazdasági rendszer kialakulásának és felhasználási szintjének integrált mutatójának meghatározása; a kapott eredmények értelmezése. Az kutatás eredményeként minden építőipari vállalkozásnál meghatározásra került az intelligens gazdasági rendszer integrálmutatójának kialakítása és használatának alkalmazása. Ez lehetőséget jelent egy intelligens gazdasági rendszer kialakítására és használatára, figyelembe véve az építőipari vállalkozások gazdasági, térinformatikai, biztonsági és társadalmi szempontjait. Ezzel párhuzamosan a szellemi gazdasági rendszer kialakításához és megvalósításához megfelelő, tudományosan megalapozott ajánlások kidolgozására van szükség a közgazdasági és matematikai modellezés eszközeinek alkalmazásával az integrálmutató változásának előrejelzésére, illetve annak az általánosító tényezőre gyakorolt hatásának előrejelzésére, mely elősegíti az építőipari vállalkozások fejlesztését. Kidolgozásra került az intelligens gazdasági rendszer kialakulásának és használatának integrált értékelési szintje elméleti-módszertani megközelítéssel, amely módszerek és modellek komplexumának, elemző-diagnosztikai tényezőrendszerének alkalmazásán alapul és lehetővé teszi egy integrált mutató és kvantitatív alapok kiépítését a megalapozott vezetői döntések meghozatalához az építőipari vállalkozások fejlesztésével kapcsolatban. A cikkben javasolt módszerek és modellek az építőipari vállalkozások szellemi gazdasági rendszerének kialakulási és felhasználási szintjének felmérésére irányúlt, amelyeket kvantitatív és minőségi eszközök komplex alkalmazása határoz meg, és lehetővé teszi az elméleti és módszertani fejlesztés gazdasági és alkalmazott mechanizmusának létrehozását, valamint annak értékelését. Meghatároásra került az építőipari vállalkozások gazdasági, térinformatikai, biztonsági és szociális biztonságon alapuló szellemi gazdasági rendszerének kialakításának és felhasználásának tényezői, amelyek lehetővé tették a lokális, rendszerszintű, általánosító diagnosztikai-analitikai rendszer kialakítását és integrált értékelési mutatók kidolgozását, amelyek kvantitatív alapot teremtenek a vezetői döntések indoklásához.

Abstract. The relevance of the research topic in relation to the development and implementation of a theoretical and methodological approach to the assessment of the level of formation and use of the intellectual economic system of construction enterprises is proven. The lack of a comprehensive approach to assessing the level of formation and use of the intellectual economic system of construction enterprises is substantiated. The definition of an intelligent economic system is proposed as a set of economic, geospatial, security, and social components that are developed by applying modern mathematical methods and models, artificial intelligence, information and analytical support and tools and form the basis for making management decisions in the context of the development of construction enterprises. The goal of the research was achieved in order to highlight the features of the development of a theoretical and methodological approach to the assessment of the level of formation and use of the intellectual economic system of construction enterprises. Within the framework of the achieved goal, the following tasks were solved: formation of directions for assessing the level of formation and use of the intellectual economic system of construction enterprises; determination of the integral indicator of the level of formation and use of the intellectual economic system; interpretation of the obtained results. As a result of the evaluation, the average level of the integral indicator of the formation and use of the intelligent economic system at all construction enterprises was determined.This indicates mediocre opportunities for the formation and use of an intelligent economic system, taking into account the economic, geospatial, security, and social aspects of construction enterprises. Along with this, for the formation and implementation of an intellectual economic system, there is a need to develop relevant scientifically based recommendations by applying the tools of economic and mathematical modeling to forecast changes in the integral indicator and its impact on the generalizing factor of the development of construction enterprises. A theoretical-methodological approach to the integral assessment of the level of formation and use of the intelligent economic system has been developed, which is based on the application of a complex of methods and models, an analytical-diagnostic system of factors, which allows determining an integral indicator and building a quantitative basis for making informed management decisions regarding the development of construction enterprises. Proposed methods and models for assessing the level of formation and use of the intellectual economic system of construction enterprises, which are determined by the complex application of quantitative and qualitative tools and allow to create an economic and applied mechanism for the development of a theoretical and methodological approach to assessment.The factors of formation and use of the intellectual economic system of construction enterprises, based on economic, geospatial, security, and social security, have been determined, which made it possible to form a diagnostic-analytical system of local, systemic, generalizing, and integral evaluation indicators to build a quantitative basis for justifying management decisions.
Evaluation of the Development and Utilization of the Intellectual Economic System in Construction Enterprises
Az építőipari vállalkozások szellemi gazdasági rendszerének kialakulása és felhasználásának értékelése
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: будівельні підприємства; інтелектуальна економічна система; оцінка; теоретико-методологічний підхід; економічні, геопросторові, безпекові та соціальні чинники; інтегральний показник