A kárpátaljai magyar köznyelv szláv lexikai elemei Zelei Miklós A kettézárt falu c. dokumentumregényében - Gazdag Vilmos; Газдаг Вільмош (PoliPrint Kft., 2010)
Zelei Miklós Kettézárt falu c. dokumentumregénye az adatközlők visszaemlékezései és a levéltári adatok segítségével az olvasók számára nem csupán az érintett települések történelmébe, de az itt élők nyelvhasználatába is jó betekintést nyújt. Jelen tanulmány a kötetben előforduló szláv (ukrán és orosz) lexikai elemek katalogizálását mutatja be, valamint egyéb szempontok szerint is csoportosítja a lexikai elemeket.

Резюме. Документальний роман «Поділене навпіл село» Міклоша Зелеі знайомить читачів не лише з історичними відомостями про села, описаними у творі, а й подає матеріал про особливості мовлення місцевого населення. Предметом нашого дослідження є збір, каталогізація та категорізація слов’янізмів (українізмів та русизмів), визначення їх лексичних і граматичних значень, а також поділ за тематичними групами.
https://epa.oszk.hu/01600/01626/00005/pdf/EPA01626_Acta_Beregsasiensis_2010_3.pdf?fbclid=IwAR2uhR2BlApYW5vWk0bKdZDkPr1-H2eiZ0fGQp7EK71Tas-Qm1RlapNhAp4
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/135888
Keywords: Kárpátalja; magyar köznyelv; szláv lexikai elemek; Zelei Miklós; A kettézárt falu